TRADICIJA I OBITELJSKI RECEPTI

Kakve kolače Hrvati vole raditi za blagdane?

11.12.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Blagdansko doba bez kolačića je poput božićnog drvca bez ukrasa. Upravo je miris domaćih kolača jedna od prvih asocijacija na lijepe blagdanske trenutke provedene u toplom obiteljskom okružju

Dr. Oetker je proveo istraživanje koje je pokazalo da Hrvati za blagdane najradije pripremaju tradicionalne kolače, da posežu za starim obiteljskim receptima i da najviše uživaju u dekoriranju slastica. Usporedbe radi, istraživanje koje je Dr. Oetker proveo u Njemačkoj i Sloveniji je pokazalo da Nijemci najčešće pripremaju suhe i sitne kolačiće dok su Slovencima odmah nakon vanilin kiflica omiljene fritule i kroštule.

Mađarice, vanilin kiflice i orahnjače su omiljene

Čak svako treće domaćinstvo u Hrvatskoj za blagdane priprema mađarice, vanilin kiflice te orahnjače i makovnjače. Zanimljivo je da se vanilin kiflice podjednako pripremaju i u mlađim i starijim domaćinstvima dok su makovnjače i orahnjače ipak češće djelo iskusnih domaćica – populacije starije od 55 godina i to prije svega u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu. U Slavoniji su po popularnosti odmah nakon mađarica tradicionalne medvjeđe šape.

Kremaste pite, kuglice i prhki kolačići

U drugoj grupi po važnosti u Hrvatskoj su kolačići poput bijele i medene pite, raznih kuglica i kiflica. Šarene prhke keksiće i klasične medenjake u razne oblike izreže čak 12 posto Hrvata, a ta je aktivnost vrlo učestala kod obitelji s djecom jer je njihovo dekoriranje najzabavniji dio blagdanskih priprema. Fritule su već tradicionalno od posebne važnosti u čak 25 posto domaćinstava u Dalmaciji.

Stari obiteljski recepti ne gube na važnosti

Istraživanje je također pokazalo da Hrvati za pripremu blagdanskih kolača rado koriste stare obiteljske recepte. Čak 58 posto ispitanika koji pripremaju slastice kaže da pri njihovoj izradi nastavljaju stare obiteljske tradicije, a 44,2 posto vodi se iskušanim maminim ili bakinim receptima. Skoro trećina ispitanih pri kuhanju koristi svoju omiljenu kuharicu, a oni mlađi (od 15 do 34 godina) recepte pronalaze na internetu. Starija generacija (od 55 do 64 godine) koriste časopise s receptima. Na stranici http://www.oetker.hr potrošači mogu pronaći veliku riznicu maštovitih recepata.

Kolačići se rado peku, ali i dekoriraju

Čak 59 posto Hrvata barem povremeno izrađuje kolačiće, a u tom postotku prednjače žene (91 posto) u odnosu na muškarce (24 posto). Najveći postotak onih koji peku kolačiće živi u Dalmaciji (32 posto) i Slavoniji (30 posto). Poseban interes za pripremu kolačića pokazuje mlađa populacija koja jedva dočeka blagdansko razdoblje kako bi ispekla nekoliko vrsta slastica te ih poklonila najmilijima. Kad se prime valjka i lima za kolače, svi se slažu da im je pri vrhu omiljenih zadataka maštovito dekoriranje koje smatraju najzanimljivijim i najvedrijim dijelom pripreme kolačića.