POGLED GA OTKRIVA

Kako znati želi li on vezu ili avanturu

16.09.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Muškarci koji žele ozbiljnu vezu traže ženu s lijepim licem, dok one željne avanture na jednu noć privlače žene s oblinama, tvrde američki znanstvenici

Vjeruje se da muškarci iz ženskog lica čitaju važne informacije poput starosti i reproduktivnih vrijednosti, što je neprocjenjiv izvor podataka za nekoga tko se želi smiriti i uploviti u ozbiljnu vezu. Mlada žena ima potencijal da mu podari veliku obitelj u duljem vremenskom periodu, što je čini idealnim materijalom za suprugu.

Tijelo s oblinama, s druge strane, znak je plodne žene koja je, tvrde znanstvenici, zanimljiva muškarcima koji traže avanture. Obline su im zanimljive zbog toga što podsvjesno žele posijati svoje sjeme kad god stignu i tako povećati šanse da prenesu svoje gene na sljedeću generaciju, a nije im nešto naročito važna dob žene.

Reproduktivna vrijednost i plodnost su dvije različite dimenzije i njihovi vrhunci događaju se u različitim godinama, pa je skoro nemoguće da se žena nalazi na vrhuncu reproduktivne vrijednosti i plodnosti u isto vrijeme. Kod ljudi se vrhunac reproduktivne vrijednosti događa oko 17. godine, dok je plodnost na vrhuncu oko 24.

Američki su znanstvenici proveli istraživanje na 200 studenata kojima su pokazali fotografiju atraktivne žene kojoj su zaklonili glavu ili tijelo. Trebali su odabrati s kojom bi bili u ozbiljnoj vezi, a s kojom bi radije imali avanturu na jednu noć.

Pokazalo se da su se oni kojima je na pameti bio brak odlučili za fotografiju na kojoj se vidjelo ženino lice, dok su oni koji su odabrali fotografiju na kojoj se vidjelo samo tijelo razmišljali o avanturi, objavio je časopis Evolution and Human Behavior.

'Lice otkriva znakove mladosti i zdravlja. No osim očitih znakova, poput nedostatka bora i mlitavosti, pokazalo se da muškarci vole i neke druge karakteristike kao što su, recimo, velike oči, jer ih smatraju ženstvenom karakteristikom. Kako žena stari i približava se menopauzi, njezino lice poprima muževniji oblik, što opet sugerira nešto o njezinim reproduktivnim mogućnostima', objasnio je rezultate istraživanja profesor David Buss.