MALE PROMJENE, VELIKA KORIST

Kako uštedjeti u šopingu i pri kuhanju hrane

08.01.2013 u 10:36

Bionic
Reading

Svi barem ponekad bacamo ostatke hrane ili namirnice s isteklim rokom trajanja. Osim što ugrožavamo okoliš, to je kao da bacamo novac u smeće. Evo kako uštedjeti novac prilikom šopinga i kuhanja hrane te ujedno razmišljati zeleno

Napravite plan

Budite realni i razmislite koliko puta u tjednu zaista kuhate, a koliko pojedete nešto 's nogu' ili izvan kuće te koliko namirnica onda i trebate. Također proučite planove za tjedan i usporedite koliko ćete dana biti kod kuće i imati vremena za kuhanje. Još jedan trik je da kuhate za dva dana pa prema tome kupite i rasporedite namirnice, preporučuje magazin Eating Well. Bilo bi dobro da unaprijed planirate sve obroke, a ako vam se to ne sviđa, kupite osnovne namirnice za koje ste sigurni da ćete ih iskoristiti.

Puna smočnica

Da ne biste brzinski kupovali namirnice u skupom kvartovskom dućanu, potrudite se da uvijek imate sve osnovne namirnice u smočnici jer ćete tako uvijek imati dovoljno sastojaka za neko jednostavno jelo. Stoga je pametno pogledati stanje na policama i nadopuniti sve što nedostaje. To se odnosi na namirnice poput brašna, riže, tjestenine ili ulja, a tome pridodajte i nekoliko konzervi s tunom, graškom ili grahom.

Sezonske namirnice su povoljnije
Birajte sezonske namirnice

Želite li uštedjeti, birajte sezonske namirnice jer su one povoljnije. Naravno da ponekad za gušt trebate odabrati skuplje namirnice izvan sezone, ali ako vam to bude praksa, novčanik će vam brzo biti tanji no inače. Sezonske namirnice također mogu biti domaće i zdravije.

Šoping lista

Osim što ćete uvijek imati sve osnovne stvari u smočnici i hladnjaku, šoping lista će vam pomoći da ne kupite stvari koje vam ne trebaju. Planirate li obroke unaprijed, provjerite trebaju li vam neki posebni sastojci i dodajte ih na listu.

Sniženja i akcije

Pratite letke s akcijama i sniženjima jer možete dosta uštedjeti na proizvodima koje ne koristite svakodnevno, ali i na osnovnim namirnicama poput mesa, voća i povrća.

Vegetarijanski meni

Barem dva puta tjedno nemojte jesti meso. Osim što je to zdrava navika, ostavit će i pokoji novčić više u novčaniku, jer je meso najskuplja namirnica gotovo svakog obroka.

Organska hrana

Organska je hrana bolja, ali i skuplja. Možete li si je priuštiti, svakako je kupujte jer je zdravija. Samo se prije uvjerite da je zaista i kvalitetna te da idete u provjereni dućan.