ŠTO MOŽETE UČINITI

Kako umanjiti rizik od raka dojke

13.10.2010 u 06:37

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja otkrila su da je rizik za oboljenje od raka dojke moguće smanjiti zdravim načinom života, usprkos sklonosti i genetskim predispozicijama za oboljenje

Dr. Robert Gramling, profesor na Sveučilištu Rochester u New Yorku, smatra da ljudi pridaju previše pažnje nasljednim bolestima u obitelji, među kojima se nalazi i rak dojke. Naime, on smatra da ljudi koji imaju genetske predispozicije za oboljenje smatraju da ionako ne mogu ništa učiniti te zanemaruju zdrave životne navike koje mogu biti ključne, a ponekad i presudne.

Brojne žene su izložene riziku obolijevanja od raka dojke

U provedenom istraživanju sudjelovale su kako žene s nasljednom sklonošću za rak dojke, tako i one u čijoj se obiteljskoj povijesti ta bolest ne pojavljuje. Naravno, žene u čijoj se obitelji rak dojke već javljao imaju veći rizik da obole, no zdravim načinom života taj su rizik uspjele znatno smanjiti.

Ono na što svakako treba pripaziti je redovita tjelovježba, smanjenje konzumiranja alkohola te održavanje zdrave tjelesne težine.

Istraživanje provedeno na više od 85 tisuća žena došlo je do sasvim neočekivanog zaključka – žene s nasljednom sklonošću za rak dojke su vođenjem zdravog načina života smanjile taj rizik za isti postotak kao i žene u čijim se obiteljima ta bolest nije pojavljivala.

Iako se žene vrlo često znaju prepustiti razmišljanju da ne mogu gotovo ništa učiniti, istraživanje je dokazalo suprotno. Znanstvenici snažno preporučuju recept koji dokazano djeluje.

Tako se preporučuje bavljenje najmanje pet puta tjedno po dvadeset minuta napornijom tjelesnom aktivnošću, ograničenje unosa alkohola u organizam na manje od sedam pića tijekom tjedna te održavanje zdrave i preporučljive tjelesne težine.

Tjelesnu težinu je najbolje kontrolirati mjerenjem indeksa koji se odnosi na omjer težine i visine. Taj bi indeks trebalo održavati u visini od 18,5 do 24,9.

Znanstvenici su baš to odlučili istaknuti kao glavne faktore za smanjenje rizika, za razliku od npr. onih što se odnose na konzumaciju voća i povrća, jer donose najbolje i najsigurnije rezultate.