ESTETSKI KRITERIJI

Kako uklopiti tehničke uređaje u interijer?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tehnički uređaji sastavni su dio svakog kućanstva, pa tako bitno sudjeluju u kreiranju ugođaja interijera. Iako se broj 'neophodnih' uređaja neprestano povećava, postaju sve zanimljiviji ne samo u funkcionalnom nego u estetskom smislu
interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako nemate posebnih akustičkih zahtjeva, zvučnike postavite slobodno u prostor

Moderni uređaji i klasični stilovi uređenja sukobljavaju se na određeni način, no njihovo sjedinjenje u interijeru može biti vrlo uspješno. To se prvenstveno odnosi na estetske kriterije, koji su pri odabiru klasičnih stilova uređenja postavljeni vrlo visoko na listi prioriteta. Postoje dva načina njihova povezivanja – odabirom retro dizajna pojedinih uređaja koji su dostupni na tržištu ili stvaranjem kontrasta klasičnog namještaja i moderne tehnike, koja svojom dimenzijom, zvučnim i vizualnim efektima postaje jednako moćna kao i kvalitetno izrađen klasični namještaj.

Ako odaberete moderan minimalistički način uređenja doma, nećete imati probleme s uklapanjem tehničkih uređaja u interijer. Dizajn uređaja u potpunosti je prilagođen prostoru u kojem dominiraju ravne geometrijske linije i čistoća. Audio i video uređaji te zvučnici predstavljaju 'standardnu' opremu stambenih prostora, pa ih treba tretirati kao komade namještaja, koji će biti istaknuti u prostoru, a dizajnom i bojom se uklapati s ostalim elementima.

Isticanje tehničkih uređaja zahtjeva određenu pravilnost pri postavljanju kako s tehničko-funkcionalne tako i s estetske strane. Postavljanje zvučnika uvelike ovisi o površini i obliku prostorije, pa se pri postavljanju posavjetujte ili direktno angažirajte stručne osobe koje će zadovoljiti sve kriterije i osigurati kvalitetno ozvučenje prostora. Pri tome vodite računa o tome da konačan vizualni dojam zadovolji estetske zahtjeve i osigura položaj zvučnika, koji će imati vizualno dobre, a ne slučajne (kaotične) pozicije u prostoru.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Postavljanje zvučnika na zid oko TV uređaja traži određenu pravilnost

U slučaju da nemate posebnih akustičkih zahtjeva i kupujete uređaje sa 'standardnom' opremom, zvučnike postavite slobodno u prostor. Kao samostojeći elementi, mogu se po potrebi pomicati i djelovati dekorativno u prostoru. Oblici su im različiti, od jednostavnih do vrlo skulpturalnih. Odabirom zvučnika ravnih geometrijskih linija, nećete pogriješiti. Uspješno se uklapaju u sve stilove uređenja, od modernih do rustikalno-ambijentalnih.

Određene vrste zvučnika i tehničkih uređaja ćete vrlo jednostavno uklopiti s namještajem, jer sami izgledaju poput elemenata namještaja. Ako se odlučite za sobni regal s minimalističkim kubusima i policama, s lakoćom ćete pronaći tehničke uređaje i zvučnike koji će se svojim dizajnom u potpunosti uklopiti u ovu koncepciju i biti gotovo neprimjetni u ukupnoj kompoziciji sobnog regala. Odlični efekti postižu se crno-bijelim kombinacijama, kojima se, prema želji, tehnika ističe ili sakriva.

Postavljanje zvučnika na zid oko TV uređaja traži određenu pravilnost da bi konačan dojam bio skladan. Postavite ih u ravninu s lijeve i desne strane TV uređaja ili na različite visine, ako u prostoru postoje dodatni elementi koji prate igru visinskih razlika. U svakom slučaju, vizura TV uređaja i pratećih zvučnika mora biti skladna i cjelovita. Uvođenjem reda u ovoj 'tehničkoj' zoni oslobađate prostor za prostorne egzibicije i nepravilnosti u drugim zonama.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi