BEZ TEGOBA

Kako ublažiti simptome menopauze na prirodan način

02.04.2015 u 10:06

Bionic
Reading

Menopauza je prirodno razdoblje u životu svake žene, a promjene koje nastaju gubitkom mjesečnice obično se događaju u dobi između 40. i 55. godine života

Fiziološke promjene kroz koje žene prolaze u menopauzi uzrokovane su prestankom lučenja spolnih hormona iz jajnika, posebice estrogena, a tom periodu prethodi višegodišnje razdoblje u kojem jajnici postupno gube svoju normalnu funkciju

Uz gubitak mjesečnice, žene se suočavaju i s drugim mnogobrojnim simptomima koji ima odjednom počinju otežavati svakodnevicu. To su najčešće kroničan umor, napetost i razdražljivost, nesanica, valovi vrućine, noćno znojenje i gubitak libida, ali se pojavljuju i stanja urogenitalne atrofije, osteoporoze, pretilosti, kardiovaskularnih pa i ponekad zloćudnih oboljenja.

Svaka žena ove simptome doživljava i nosi se s njima na različite načine, a u nekim slučajevima, nažalost, mogu dovesti i do ozbiljnijih psihičkih poremećaja poput anksioznosti i depresije.

Zbog toga svaka žena u ovom osjetljivom razdoblju treba pridati posebnu pažnju svome zdravlju, posebno što sve tegobe i simptome menopauze može ublažiti i na prirodne načine, bez da odmah prihvati hormonalne terapije.

Višegodišnjim istraživanjima znanstvenici diljem svijeta dokazali su prirodne ljekovite tvari mogu unaprijediti žensko zdravlje i značajno poboljšati kvalitetu života u menopauzi. Biljke koje se preporučuju za ublažavanje simptoma menopauze u sebi sadrže prirodni estrogen odnosno fitoestrogen budući da u tom životnom razdoblju taj hormon pada. Prirodni pripravci koji mogu pomoći ženama lako se mogu kupiti u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama.

Odoljen

Ova zeljasta biljka, odnosno njezin korijen u obliku suhog ekstrakta može pomoći kod ublažavanja simptoma menopauze jer smanjuje razdraženost i umiruje centralni živčani sustav. Poznat i kao valeriana, pomaže kod nesanice, jednog od čestih simptoma s kojima se žene susreću u menopauzi.

Kineska anđelika

Poznata je i kao 'ženski ginseng' budući da je od davnina povezana sa ženskim zdravljem i tegobama. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem ekstrakt korijena ove biljke pomaže kod smirenja menstrualnih grčeva, regulaciju mjesečnih ciklusa, ali i umiruje i jača organizam, piše herbwisdom.com

Livadna djetelina

Još jedna biljka kod će pomoći kod neugodnih navala vrućina i noćnog znojenja. Njezin ekstrakt također ublažava i druge tegobe poput lupanja srca i napetosti. Izoflavoni u kombinaciji s drugim aktivnim sastavnicama ekstrakta dobro utječu na metabolizam kosti i lipida pa livadna djetelina doprinosi prevenciji osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti.

Melatonin

Melatonin je hormon koji proizvodi epifiza, a nakon četrdesete godine života njegova razina opada. Budući da je odgovaran za regulaciju sna te se stvara najviše dok spavamo, nesanica u menopauzi samo odmaže u ovoj situaciji. Možete ga nadoknaditi iz provjerenih pripravaka, ali se i pobrinuti da se opustite uvečer, ne bavite se zahtjevnim aktivnostima, ne surfate internetom ili gledate TV.