PRVO DJECA, PA ONDA...

Kako su se promijenila pravila braka i hodanja

14.01.2014 u 13:01

Bionic
Reading

Prvo djeca, potom brak. Moderne žene preferiraju zajednički život prije zasnivanja obitelji i braka, a sve više odlučuje ih se i na djecu prije sklapanja bračnog ugovora

Naime sve više parova odlučuje se na zajednički život, ali i djecu prije braka.

Možda će to za one malo tradicionalnije biti šokantno, ali nova britanska istraživanja pokazuju da tri četvrtine žena smatra da je u redu prvo dobiti dijete, a potom se vjenčati. Čak devet od deset odraslih spremno je kupiti zajedničku nekretninu s partnerom s kojim nisu u braku.

Istraživanje na 2000 odraslih pokazalo je da 76 posto žena smatra da je u redu imati zajedničko dijete iako nisu u braku. Ne iznenađuje to što su mlađe generacije liberalnije kada su brak i djeca u pitanju.


Naime čak 80 posto mladih između 18 i 34 godine kaže da bi razmislilo o zasnivanju obitelji prije braka, a 35 posto odraslih iznad 55 još uvijek ne odobrava obitelj i zajedničku djecu prije formalnog stupanja u brak.

Slično je i s ulaganjem u nekretnine. Čak 67 posto žena reklo je da im je prihvatljiva kupnja zajedničke kuće s partnerom s kojim još nisu u braku.

Neki ispitanici kažu da je suludo trošiti na vjenčanje ako još nisu kupili stan. Imaju limitiran budžet te kupovinu stana vide kao investiciju i nužniju stvar od organizacije vjenčanja.

No utješna činjenica za roditelje je podatak da čak 59 posto ispitanika planira platiti vjenčanje iz svog novčanika i ne očekuje to od roditelja. Možda zato što sve više mladih želi sve učiniti po svom - izraditi pozivnice, cvjetne aranžmane, frizuru, make up... - što znatno smanjuje troškove.