UČINKOVITI OBLOZI

Kako sniziti temperaturu na prirodan način

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.01.2011 08:56
  • Objavljeno 12.01.2011 u 08:00
prehlada gripa

prehlada gripa

Izvor: Corbis / Autor: Creasource

Visoka temperatura sama po sebi uglavnom nije opasna. Ona je znak da se tijelo bori s infekcijom i da imunološki sustav funkcionira. Povišenom tjelesnom temperaturom smatramo onu višu od 37, a mjere za snižavanje primjenjuju se u pravilu kad ona prijeđe 38,5 Celzijevih stupnjeva

Mala djeca, u dobi od šest mjeseci do pet godina, posebno su osjetljiva na febrilitet. Kod starije djece, ukoliko je temperatura viša od 40 Celzijevih stupnjeva, odmah se treba potražiti liječnička pomoć. Jednako tako, ako se radi o općem lošem stanu djeteta i visokoj temperaturu popraćenoj jakim drhtanjem, potrebno je odmah posjetiti pedijatra. Povišena temperatura može se snižavati lijekovima, paracetamolom i ibruprofenom, te hlađenjem.

Ukoliko se ne radi o jako visokoj temperaturi, preporuča se skidanje prirodnim putem. U aromaterapiji se vrlo često preporučuju oblozi za tretiranje cijelog niza stanja. Oni su se uvelike koristili u našoj tradiciji - sigurno se sjećate da su obloge i vaše mame ili bake koristile za snižavanje temperature i za olakšavanje disanja kod prehlada.

Oblozi, odnosno komprese, mogu se koristiti topli, mlaki i hladni, ovisno o stanju koje tretiramo. Tople obloge koristimo za tretiranja napetih mišića, za grčeve te u kozmetici. Mlake komprese idealne su za skidanje temperature, a hladne za tretiranje svježih sportskih ozljeda, oteklina i upala, savjetuje Matilda Ivaniš Knez, Primavera aromaterapeutkinja iz Biovege.

Pripremamo ih na sljedeći način:

Za pripremu obloga u posudu od 500 ml ispunjenu vodom dodajte žlicu prirodnog jabučnog octa u koju prethodno ukapajte šest kapi eteričnih ulja (ocat će pomoći raspršiti čestice eteričnih ulja po vodi). Namočite mali ručnik ili mekano laneno ili pamučno platno, ocijedite ga i položite na površinu koju ćete tretirati. Kompresu ostavite na tom mjestu sve dok se ne ohladi/ugrije na temperaturu tijela.

Po potrebi, na tople komprese možemo još staviti suhi ručnik te deku, a na hladne led. Obloge koristimo i u svim slučajevima kada masaža nije preporučljiva, na primjer kod oteklina i upala.

Primjena obloga za snižavanje povišene temperature

Na žlicu jabučnog octa (koji također povoljno djeluje na snižavanje povišene temperature)
dodajemo:

Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) 4 kapi

Lavandu (Lavandula angustifolia) 2 kapi.

Radi li se o djetetu, umjesto navedenog eukaliptusa upotrijebit ćete eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) te koristiti upola manje količine ulja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!