KORISNI SAVJETI

Kako smeđu rižu pripremiti bez muke

09.01.2013 u 08:50

Bionic
Reading

Imate li problema s pripremom smeđe riže te često na kraju ispadne kašasta i slijepljena, evo nekoliko savjeta kako to izbjeći

Smeđu rižu potrebno je duže kuhati, ali se isplati budući da je korisnija i zdravija od obične. Ima više vlakana, vitamina i antioksidansa, a Eating Well je istražio kako je pripremiti bez problema.

Za kuhanje smeđe riže bitno je da imate lonac kojem dobro odgovara poklopac. Treba je staviti u malo zasoljenu vodu, a tijekom kuhanja vatra neka bude toliko jaka da riža tek lagano krčka.

Kad odredite količinu riže koja vam je potrebna, računajte da lonac treba biti dosta veći. Razlog tome je što će se toplina oko svakog zrna ravnomjernije rasporediti ako u loncu ima mjesta.

Vrijeme kuhanja za smeđu rižu je obično dulje nego za običnu, oko 40 do 50 minuta. No, neki su primjeri pokazali da je za neke količine od primjerice jedne manje šalice dovoljno i pola sata. Stoga pazite na vrijeme i nakon 30 minuta počnite provjeravati je li riža gotova.

Omjer vode i riže najbolje je pratiti prema uputama na pakiranju, a ako ga nema, važno je da ima dovoljno vode kako se riža ne bi zalijepila za dno ili postala kašasta. Uvriježeno je pravilo da na jednu šalicu riže idu oko dvije do dvije i pol šalice vode.

Kad je riža gotova, ostavite je još pet minuta u poklopljenoj posudi prije serviranja. Stručnjak za hranu Harold McGee kaže da je to potrebno zato što će u tih pet minuta zrna otvrdnuti i ohladiti, pa će se lakše vaditi iz posude. Nakon pet minuta malo je promiješajte vilicom i servirajte.