VAŽNO OTKRIĆE

Kako se razvija krvožilni sustav?

28.11.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je mehanizam koji regulira na koji način krvne žile rastu i međusobno se spajaju. Temeljno otkriće poput ovog bi moglo biti važno za razvoj novih načina liječenja karcinoma

U novom istraživanju znanstvenici su otkrili kako enzim glutaredoksin 2 ima veoma važnu ulogu tijekom razvoja kardiovaskularnog sustava. Znanstvenici su većinu svojih eksperimenata vršili na ribama zebricama koje su bile genetski modificirane tako da im je krvožilni sustav svijetlio u zelenoj fluorescentnoj boji, piše ordinacija.hr.

Smanjivanjem razina enzima glutaredoksina primijetili su kako se krvne žile prilikom embrionalnog razvoja zebrica razvijaju nasumično, bez uspostavljanja pravilnog krvožilnog sustava.

Daljnjim istraživanjima utvrdili su kako glutaredoksin 2 kontrolira drugi protein pod nazivom sirtuin 1 te da je samo jedna modifikacija jedne aminokiseline dovoljna da se krvožilni sustav ne razvije normalno.

Rast novih krvnih žila je proces koji se naziva angiogeneza te igra važnu ulogu u patologiji mnogih bolesti, uključujući karcinom. Naime, sposobnost poticanja angiogeneze je odlika karcinoma, budući da su rastući tumori i njihove metastaze ovisni o stvaranju novih krvnih žila.

Članka u cijelosti pročitajte na ordinacija.hr