početak novog poglavlja

Kako se pripremiti za odlazak u mirovinu?

21.06.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Odlazak u mirovinu predstavlja jednu od većih prekretnica u životu svake osobe, jer je riječ o važnom procesu promjene životnih okolnosti. Umirovljenje tako može biti početak jednog novog lijepog poglavlja. Možete se više posvetiti uživanju sa svojim unucima, društvenom životu i putovanjima, ali i raznim interesima ili hobijima. Mirovina je prilika da se bavite svim onim stvarima s kojima se niste stigli baviti prije

'Imam neke kolege koji su rekli da će im biti teško otići u mirovinu. Sa mnom nije taj slučaj, jer sam jedva čekao da se otvori to silno slobodno vrijeme koje sad mogu trošiti na način kako želim. Oko 40 sati tjedno više, dakle, čovjek dobije na raspolaganje. Pa što ću s tim vremenom? Pa, neću sjediti doma vrtjet palčevima', ističe umirovljenik Hrvoje.

Za odlazak u mirovinu Hrvoje se dobro pripremio i informirao. Naime, hrvatski mirovinski sustav zasniva se na tri stupa – prvom i drugom obveznom stupu i trećem, dobrovoljnom. Iz obveznog prvog stupa isplaćuju se mirovine sadašnjim umirovljenicima te ga stoga nazivamo i temeljem međugeneracijske solidarnosti. U prvi stup vaš poslodavac svaki mjesec izdvaja 15% vaše bruto plaće.

U drugi mirovinski stup poslodavac mjesečno izdvaja 5% vaše bruto plaće. To je novac koji štedite za svoju mirovinu.

S druge strane, u treći dobrovoljni mirovinski stup možete dobrovoljno uplaćivati koliko i kada želite, uz mogućnost dobivanja državnih poticajnih sredstava.

'Kad sam se informirao o mirovini, mogao sam birati da li ću uzeti mirovinu samo iz prvog mirovinskog stupa ili kombinirano – prvi i drugi mirovinski stup. U drugom mirovinskom stupu su moja sredstva, na moje ime, pet posto svake bruto plaće se izdvajalo u drugi mirovinski stup. Taj model isplate mirovine, kombinirana, dao mi je najbolje pogodnosti', kazao je Hrvoje i dodao kako se odlučio za djelomičnu jednokratnu isplatu od 15 posto iz drugog mirovinskog stupa koju će mu mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) isplatiti već sa prvom mjesečnom ratom mirovine.

Koraci do mirovine iz drugog stupa

'Ja sam se konkretno odlučio za Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo. Odabirom oblika isplate Partner plus u Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu pobrinuo sam se i za svoju suprugu, jer time i ona ima mogućnost primanja doživotne mirovine', pojasnio je Hrvoje.

Hrvoje je iz HRMOD-ove ponude oblika isplate ugovorio onaj koji najviše odgovara njegovim željama i životnim okolnostima. MOD-ovi nude doživotne oblike isplate mirovine iz drugog stupa, a moguće je ugovoriti i zajamčeno razdoblje isplate mirovine imenovanim korisnicima i nasljednicima te djelomičnu jednokratnu isplatu od 15%. To znači da će Hrvoje svoju mirovinu iz drugog stupa primati doživotno, neovisno o odabranom obliku isplate.

'Za mene odlazak u mirovinu nije bio stres, jer sada imam puno više slobodnog vremena za svoje unuke koji mi pružaju ponovni doživljaj mladosti i svakodnevno me ispunjavaju veseljem. Život mi je i dalje ispunjen aktivnostima u kojima uživam, a imam i više vremena za meni drage osobe', zaključuje Hrvoje.