PRIRODNI NAČINI

Kako se konačno riješiti neugodne peruti

30.04.2015 u 09:10

Bionic
Reading

Iako nas reklame za proizvode protiv peruti nerviraju, posebno kada vidimo kako od bijelih pahulja koje padaju s kose na crnoj košulji u sekundi više nema ni traga, istina je da ovaj problem moramo rješavati dok ne postane još gori

Perut su zapravo odumrle stanice kože koje se ljušte s vlasišta, a najčešće ih prati svrbež i crvena, iritirana koža. Treba odmah naglasiti da perut nema veze s prljavom kosom, naprotiv, ponekad će se najviše vidjeti nakon što kosu operete, posušite i počnete češljati te primijetite na tamnoj majici sitnu perut, poput snijega. Ponekad čak i bojenje kose može jako iritirati kožu pa će se početi ljuštiti.

Iako do sada znanstvenici nisu točno utvrdili zašto se perut pojavljuje, sigurni su da je povezana s gljivičnim infekcijama. Folikule kose i žlijezde zajedno proizvode sebum, a liječnici kažu kako je to plodno tlo za razvoj gljivica. I previše sebuma također može uzrokovati perut, kao i izloženost suhom zraku zbog čega će koža biti isušena pa će se ljuštiti.

Šamponi protiv peruti

Trebate ih koristiti prema uputama ili ih držati minimalno pet minuta na glavi nakon što se dobro zapjeni. Također, čim primijetite da je perut nestala, prestanite ga koristiti jer će se koža naviknuti pa idući puta neće pomoći. Uostalom, zašto biste liječili nešto čega nema. U slučaju da ste isprobali razne metode, a pomaka na bolje baš i nema, svakako posjetite liječnika.

Ulje čajevca

Poznato je da ima ljekovita i antigljivična svojstva, a čajevac protiv peruti možete iskoristiti u obliku ulja. Njujorški dermatolog Alan Dattner kaže za Web MD da čajevac s malo maslinova ulja treba nježno umasirati na kožu i pustiti da djeluje preko noći pa isprati.

Soda bikarbona

Prema preporuci dermatologinje Michele Green sodu bikarbonu treba utrljati nakon što se kosu smočili, pustiti da kratko djeluje pa isprati. Naglašava da je potrebno i nekoliko tjedana kako biste vidjeli napredak, a postupak napravite svakih nekoliko dana.

Aloe vera

U jednoj se studiji pokazalo kako su pacijenti sa seboreičnim dermatitisom osjećali manje svrbeži i koža se manje ljuštila nakon što su redovno nanosili aloe veru na tjeme. Imate li kod kuće tu poznatu biljku, iscijedite sok pa nanesite direktno ili kupite gotov proizvod.

Maslinovo ulje

Ono može biti brza prva pomoć ako imate neko važno događanje, a poznato je da majke često koriste kada im djeca imaju tjemenicu. Uje trebate nanijeti, ostaviti da djeluje oko pola sata i zatim iščešljati perut.

Dobre bakterije važne su i za zdravo tjeme

Ako pazite da u probavnom sustavu imate dovoljno dobrih bakterija poput LGG, organizam će biti otporniji na razne gljivice pa tako i one na vlasištu te će biti manje šanse da se stvori perut. Probajte uzimati probiotike kroz namirnice poput jogurta ili kao dodatak prehrani.

Cink i selen

Ovi minerali i inače se nalaze u popularnim šamponima protiv peruti. Uzimajući ih u obliku suplementa također možete smanjiti perut. No oprezno s dozama i duljinom uzimanja jer ne postoji puno istraživanja koja su dokazala ozbiljnu korist, a znamo da sa svime treba umjereno.

Stres vam samo odmaže

Poznato je da se stres može jako loše odraziti na naše zdravlje pa tako utječe i na pojavu peruti. Također, depresija i anksioznost mogu izazvati pojavu mrskih bijelih pahulja koje se posebno vide u tamnoj kosi. Probajte pronaći način da izbacite stres iz sebe, bilo da meditirate, vježbate ili razgovarate s nekim o svojim problemima.