KRONIČNA BOLJKA

Kako se konačno riješiti boli u stopalima

04.06.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Znate li da čak 88 posto žena redovito nosi premalene cipele? Premda razlozi za vrlo čestu bol u stopalima mogu biti brojni, jedan od najčešćih razloga za bolna stopala upravo je pogrešna veličina cipela

Gotovo svakodnevno osjećate bol u stopalima? Možda je ta bol tako česta da ste se već prestali obazirati na nju, no činjenica je da postoje načini da se riješite te boli te spriječite nastanak ozbiljnijih ozljeda, piše goodhousekeeping.com

Pametno birajte cipele

Visoke pete nisu najbolji izbor za noge, no jeste li znali da i ravne cipele mogu biti jednako štetne? Ravni potplati mogu uzrokovati bolna stanja kao što su plantarni fascitis (upala tkiva koja se proteže od pete do prstiju), a ravne nedovoljno čvrsto zavezana obuća ili pak japanke mogu izazvati bol u kukovima, leđima i koljenima. Kako biste izbjegli ozljede, cipele skroz ravnih potplata ili s visokom petom valja nositi u dane kada znate da nećete puno hodati ili stajati. Dobar izbor su i ortopedski ulošci, a kod ozbiljnijih stanja valja potražiti specijalizirane uloške posebno namijenjene za ta stanja.

Razgibajte stopala

Sljedeći put kad budete vježbali, ne zaboravite razgibati i stopala. Na taj način ćete ojačati desetke mišića, tetiva i ligamenata koji čine stopalo. Vježba koju preporučuju stručnjaci: legnite na leđa na pod savijenih koljena i stopalima na podu, raširite koljena u stranu koliko god možete bez da palčeve podižete s poda; zadržite ovu poziciju na dvije sekunde i nakon toga koljena vratite u početnu poziciju, vježbu ponovite deset puta.

Nemojte ignorirati bol

Čudno, ali istinito: liječnici cjelokupno zdravlje mogu procijeniti preko stopala. Normalno je s vremena na vrijeme osjetiti bol u stopalima, no određeni oblici boli mogu signalizirati zdravstvene probleme. Ako vas stopala bole čak i kada se odmarate, to može biti znak bolesti srca koja ograničava dotok krvi u udovima. Neobjašnjivo oticanje stopala ili gležnjeva može ukazivati na probleme sa srcem ili bubrezima. Ako primijetite oticanje stopala ili osjetite bilo što neobično, poput peckanja, trnjenja ili obamrlosti, svakako se konzultirajte s liječnikom.