RECEPT ZA PUNJENE LIGNJE

Kako pripremiti jadranske lignje za blagdanski stol

18.12.2015 u 15:13

Bionic
Reading

Namirnica koju se vrlo često može naći na blagdanskom stolu je i jadranska lignja, delikatesa koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu

O tome koliko je jadranska lignja popularna, svjedoči i činjenica da joj je u Sjeverozapadnoj Istri posvećena gurmanska manifestacija. Naime, od 1. prosinca ove godine pa do 10. siječnja 2016., diljem konoba i restorana u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli održavaju se Dani jadranskih liganja, manifestacija tijekom koje svi zainteresirani mogu uživati u raznim delicijama pripremljenim od ove vrhunske namirnice.

Ako ste pak od onih koji vole pripremati lignje u toplini svoga doma, donosimo vam jednostavan i izuzetno ukusan recept po preporuci konobe Astarea iz Brtonigle.

Punjene lignje pod pekom (ili u pećnici) – za dvije osobe

Potrebni sastojci:

dvije srednje velike jadranske lignje
istarski pršut
ovčji sir
gljive
riža
jaje
krumpir
mrkva, tikvice
češnjak, luk, peršin
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema

Očistite jadransku lignju te isjeckajte krakove. Na maslinovu ulju kratko prodinstajte krakove te ih sjedinite s češnjakom, peršinom i rižom te prema ukusu dodajte pršut, sir i/ili gljive.

Sve zajedno začinite solju i paprom te na kraju sve povežite s jednim jajem.

Pripremljenom smjesom napunite lignje te ih posložite na dno peke. Oko liganja u peku posložite i blanširani krumpir, luk, mrkvu i tikvice te sve zajedno začinite solju i paprom te zalijte maslinovim uljem.

Tako pripremljeno pecite 20 - 25 minuta.