NE ODBACUJTE IDEJE

Kako početi kreativno razmišljati

  • Autor: Insideout.hr
  • Zadnja izmjena 13.06.2013 12:17
  • Objavljeno 13.06.2013 u 12:17
kreativnost

kreativnost

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Koliko nam se puta dogodilo da nam, kad nam treba neka nova ideja, bilo u poslu ili u privatnom životu, uz sva moguća razmišljanja i uloženi trud, ništa novo ne pada na pamet. Sve čega se dosjetimo čini nam se glupavim i nekorisnim i vrlo rado bismo imali pri ruci nekog genijalca da nam pronađe pravo rješenje. No, svi mi možemo imati genijalne zamisli. Potrebno je dopustiti svojoj kreativnosti da izađe na površinu

Svi se rađamo sa sposobnošću da budemo kreativni. No, nekako s vremenom i kroz obrazovni sustav počinjemo razmišljati unutar okvira. Razmišljamo usmjereno na problem i njegovo rješavanje na temelju prethodnog iskustva i vlastitog pamćenja metoda koje su prije funkcionirale. Kako bismo iskoristili potencijal za kreativnost koji se nalazi u nama, potrebno je izaći izvan naučenih obrazaca razmišljanja, piše portal InsideOut.hr.

Spajanje različitih koncepata

Istraživanja provedena na ljudima 'genijalnog uma' pokazala su da oni imaju drukčiji način mišljenja od drugih ljudi. Ne misle unutar poznatih struktura rješavanja određenih problema i ne odbacuju nijednu ideju koja im se javlja kao nekorisna. Tehnika koju koriste naziva se spajanje različitih koncepata. To znači da spajaju dvije potpuno različite ideje i na taj način kreiraju potpuno novu ideju ili koncept. Potrebno je prepustiti se dugotrajnoj produkciji ideja. Tako razmišljajući o nekom problemu ili izazovu treba zapisati sve što nam padne na pamet. Čak i ona razmišljanja koja nam se čine potpuno nesuvislima i nepovezanima sa zadanom problematikom.

Često se naš prvi dojam o nekorisnosti nekih ideja pokaže pogrešnim, jednom kad sagledamo širu sliku svih naših ideja. Dakle, prvo trebamo doći do više desetaka ideja, a tek onda se baviti njihovim procjenjivanjem i kombiniranjem. Također, što više ideja zapišemo, to ćemo se sjetiti više novih po principu stvaranja asocijacija s već napisanim idejama. Prva trećina zapisanih ideja bit će vjerojatno one ideje koje nam uvijek padnu napamet. No, u posljednjoj trećini doći ćemo do ideja koje su nam najinteresantnije jer smo dugotrajnim promišljanjem počeli dodatno 'rastezati' svoje razmišljanje i izlaziti izvan okvira. Postali smo zaista kreativni i iz kvantitete ideja došli do prave kvalitete.

Pogled iz drukčije perspektive

Druga važna tehnika koja nas vodi do kreativnog razmišljanja je pogled na problem iz drukčije perspektive. Ideje koje nam padaju na pamet nadovezuju se jedna na drugu i uglavnom su nadogradnja one prethodne. Kako bismo došli do drukčije perspektive, potrebno je kombinirati postojeće ideje i logički ih obraditi raznim alatima. Tako ideje možemo međusobno nadomjestiti, kombinirati, prilagoditi, povećati, promijeniti, staviti u neku drugu upotrebu, eliminirati, presložiti i obrnuti. Dakle, kad imamo ispred sebe listu ideja, možemo se igrati s njima na razne načine i kombinirati ih na načine na koji nam nikada ne bi pali na pamet.

Na taj ćemo način svakako izaći iz okvira našeg tipičnog razmišljanja i doći do mnogih genijalnih ideja. One ne moraju nužno biti revolucionarne poput otkrića lijeka protiv raka, no svakako će nam pomoći u napretku u našoj karijeri, razvoju našeg privatnog života i naše slike o sebi.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju Insideout.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi