PRAVILA KOJA PALE

Kako pametno rješavati probleme u vezi

15.08.2013 u 07:46

Bionic
Reading

Svi znaju koliko veze mogu biti komplicirane, posebno kada se partneri razilaze u mišljenjima. Ne znate li argumentirano razgovarati, evo nekoliko savjeta kako se rješavaju problemi

Svađanje je normalno

Ne postoji par koji ponekad nema razmirice, a u vrtlogu emocija sve se lako zahukta i pretvori u svađu. Svađa i raspravljanje mogu biti i zdravi za vezu ako nisu pretjerani i dio svakodnevne komunikacije, kaže terapeutkinja Cara Mason za Female First. Parovi koji vole jedno drugo uvijek će se potruditi da na kraju pronađu konstruktivno rješenje na obostranu korist i uspješnu vezu koja će trajati. Kada vas obuzme ljutnja jer partner ne prihvaća vaš prijedlog, pokušajte se umiriti jer tim nastupom nećete doći do zadovoljavajućeg rješenja niti zaboraviti konflikt tako brzo. Rješenja i kompromisi stvaraju se kad ste 'hladne' glave jer u protivnom neće biti dovoljno dobri. Probajte se koncentrirati na disanje da opustite tijelo, a ako ste jako ljuti, recite to partneru i zatražite kratki time-out dok se malo ne umirite.

Riješite sve što imate – odmah

Ne odlazite na počinak ljuti i frustrirani jer niste riješili problem. Odgađanje samo produbljuje jaz između partnera. Stoga učinite sve što možete da problem riješite isti dan, a idući započnete u miru, bez zamjeranja i ljutnje.

Bez ignoriranja

Ostavite li rješenje nedorečenim ili polovičnim, svaki puta kada razgovor krene u tom smjeru osjećat će se napetost. A ta će napetost rasti dok ne dođe do eksplozije i na kraju ćete početi prigovarati za sve ostale situacije u kojima inače ne biste.

Kompromis

Do rasprava i svađa najčešće dolazi zbog različitih mišljenja, ideja ili načina rješavanja problema. Svatko tko je bio u duljoj vezi i iskusio malo ozbiljnije probleme, znat će da se ništa ne može riješiti bez kompromisa. Popustite li ovaj put i odlučite odstupiti od nekih svojih nazora ili ideja, idući put podsjetite partnera na to. Kompromis znači da obje strane jednako popuštaju i trude se da to bude ravnopravno. Pobrinite se da potpuno razumijete drugu stranu i postavljajte pitanja dok sve ne bude jasno. Brzopletim razgovorom i zaključcima u svojim glavama možete imati sasvim druga rješenja i zatim će se sve još više pogoršati.

Ne spominjite prošle odluke

Problem koji ste riješili i na čije ste rješenje pristali nemojte spominjati u budućim razmiricama. Osim što ćete ispasti djetinjasti i neozbiljni, pokazujete da ne znate dogovoriti rješenje kojim ste zaista zadovoljni, već puštate samo da bi se agonija što prije završila. To vodi oboje u propast jer se vrtite u začaranom krugu.