ZA NEKE TEŽAK ZADATAK

Kako odabrati idealnu boju za zidove u životnom prostoru

23.04.2019 u 06:00

Bionic
Reading

Odabir savršene nijanse boje koju ćete koristiti u domu istovremeno može predstavljati zastrašujući i neodoljiv izazov. Naizgled su neograničene mogućnosti odabira, međutim nekoliko je koraka koje možete poduzeti kako bi proces pronalaska idealne boje postao podnošljivijim

'Odabir boje za unutarnje zidove doma osoban je, no postoji nekoliko koraka koje uvijek preporučujem kako bi ovaj preveliki zadatak postao lakši', otkriva američka stručnjakinja za boje Erika Woelfel.

Prema njezinim riječima, postoje razna pitanja koja se vlasnici doma mogu pitati prije finalne odluke o odabiru boje. U suštini, sve se svodi na određivanje željenog raspoloženja u prostoriji i odabiru nijanse koja pridonosi tom osjećaju. Također ćete htjeti ispitati postojeće čimbenike u prostoru koji bi mogli utjecati na način na koji boja izgleda tijekom dana, kao što su prirodno svjetlo, namještaj u prostoriji i dekorativni elementi.

Stručnjaci za boje otkrivaju kako ćete s lakoćom odabrati idealnu boju za zidove.

Kakav osjećaj želite postići u prostoru?

Prema američkoj stručnjakinji za boje, prvo pitanje koje biste se trebali zapitati prije odabira nove nijanse za zidove je 'kakvu vrstu osjećaja želite stvoriti u prostoru?'. Razmislite o tome kako se želite osjećati u prostoriji, kao i kako želite da se osjećaju vaši gosti. Ako želite postići smiren prostor, vaš izbor boje može biti puno drugačiji od onoga kada želite stvoriti energičan osjećaj.

Razmotrite boje koje se već nalaze u prostoru

Dobro razmotrite prostor koji planirate osvježiti novom bojom i na papir zabilježite sve one koje se već nalaze u njemu. Razmislite koje komade namještaja i dekorativne elemente planirate zadržati i pobrinite se da vaš sljedeći izbor odgovara tonovima koji ostaju.

Osim namještaja i dekorativnih elemenata, u obzir uzmite boju podova te zidnih obloga.

Imajte na umu svrhu prostora

Svrha prostora može vam pomoći da odaberete savršenu boju za zidove. Primjerice, ako uređujete kuhinju, možda ćete htjeti razmisliti o tome provodite li većinu svog vremena u njoj radeći, opuštajući se ili zabavljajući druge. Određivanje svrhe prostora itekako pomaže u donošenju odluke o novoj boji.

  • +11
Kuhinje Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Rasvjeta i prirodno svjetlo u prostoriji

'Veličina sobe i osvjetljenje također su važni čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru boje', objašnjava američka stručnjakinja. Prema njezinim riječima, vlasnici domova često zanemaruju prirodno svjetlo prostora koje bi itekako trebalo utjecati na odabir boje zidova. 'Smjer ulaska svjetla i prozori promijenit će način na koji boja djeluje na zidu', ističe Erika Woelfel.

Važno je napomenuti da će svjetlo na jugu izgledati toplije dok je sjeverna svjetlost hladna i više sjenovita. 'Pobrinite se da boje koje vam se sviđaju prvo testirate u prostoriji prije nego se posvetite jednoj od njih', naglašava stručnjakinja.

Držite se podalje od visokozasićenih boja

Iako Woelfel vjeruje da na zidu zapravo ne postoji loša boja, ona sugerira izbjegavanje svijetlih i visoko zasićenih tonova bilo koje boje. Ističe da se one poput ružičaste, žute, svijetlozelene i narančaste teško mogu koristiti kao ukupna boja zida. Međutim, njihove prigušene nijanse mogu itekako dobro funkcionirati.

'Smanjena, manje zasićena verzija svake od tih nijansi može donijeti jednaku količinu energije, a da ne bude prenapadna u prostoru', kaže Woelfel. Ako vas privlače svjetlije, zasićene boje, američka stručnjakinja predlaže da ih koristite u manjim omjerima, primjerice kao boju vrata ili na jednom zidu koji želite naglasiti.

  • +8
Ideje za dnevni boravak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Težite jednostavnosti

Pobrinite se da se boja vaših zidova ne sukobljava sa žarišnim točkama u prostoriji. Navedeno možete postići održavanjem jednostavne sheme boja i izbjegavanjem korištenja više različitih nijansi.

Opće pravilo znači pridržavati se jedne palete od tri do pet boja. Jedna bijela ili svijetla boja, jedna do dvije neutralne i jedna ili dvije podupiruće boje. Također možete stvoriti monokromatski izgled prostora koristeći različite kombinacije u prostoru.

Ne bojte se eksperimentirati

Prema američkoj stručnjakinji, crna je u posljednje vrijeme iznimno popularan odabir kada je riječ o boji unutarnjih zidova. Iako ističe da može biti nezgodna, ne vidi ništa sporno u malo eksperimentiranja, samo biste se trebali pobrinuti da stvorite savršen balans pri korištenju odvažnih boja.

'Tamne zidove uravnotežite sa svijetlim podom, zidnim oblogama ili namještajem kako biste podigli raspoloženje', predlaže stručnjakinja. Također isprobajte veliki uzorak odabrane boje prije finalne odluke.