GRUPIRANJE ELEMENATA

Kako od kuhinjskih uređaja stvoriti skladnu cjelinu

  • +7

Moderne kuhinje

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Opremanje kuhinje u funkcionalnom i estetskom smislu kompleksan je zadatak. Dobro poznavanje radnih procesa i njihovo međusobno usklađivanje, ergonomija te zadovoljavanje estetskih zahtjeva za sljedećih 15-ak godina mnogima će stvoriti probleme

Najnoviji trendovi u uređenju kuhinja pokazuju da su jednostavnost i čistoća oblika dobitna kombinacija. Oni predstavljaju odličnu bazu za svaku nadogradnju ili promjenu tijekom vremena.

Stvaranju čistih jednostavnih linija kuhinje svakako će pridonijeti i grupiranje kuhinjskih uređaja u jednu skladnu cjelinu. Postava hladnjaka, pećnice i mikrovalne pećnice uvelike će utjecati na izgled kuhinje. To su elementi koji pri svojoj ugradnji zahtijevaju različitu dimenziju od ostalih elemenata kuhinje pa ih je potrebno pažljivo smjestiti. Osim toga, ovi su uređaju vidljivi i nakon ugradnje pa je vrlo važno predvidjeti s kojih će pozicija biti vidljivi. Do sada su se takvi elementi pozicionirali na početku ili na kraju kuhinje, tj. bili kompozicijski vezani s ostalim elementima.

Povezivanjem prostora kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, sama kuhinja postaje puno izloženija svakodnevnim pogledima pa je vrlo važno voditi računa o vizurama iz dnevnog boravka. Pogled na pećnicu iz pozicije sjedenja u dnevnom boravku nikako nije preporučljiv.

Novi trendovi upućuju na potpuno čišćenje linije kuhinje na način da se visoki elementi povežu u cjelinu koja će prostorno biti odvojena od ostalih elemenata, ali u isto vrijeme biti i vrlo elegantna.

Na taj se način izbjegava miješanje materijala i oblika na ključnim vizurama, a voluminozni element s uređajima se smješta na diskretniju poziciju. Pri kreiranju ovakvih elemenata jako je važno postići simetriju, jer će svaki nesklad privlačiti pažnju na neugodan način. Pećnicu i mikrovalnu pećnicu nužno je smjestiti jednu pored druge ili jednu ispod druge, a vrata hladnjaka simetrijom uravnotežiti s ostalim vratima. Igra bojama i materijalima je dozvoljena, ali na način da prati stil kuhinje. Preporučljivo je takav element izvesti u minimalnoj potrebnoj visini (visini hladnjaka), jer će izgledati ljepše. Pozadinu zida obradite dekorativno ili se poigrajte frontama pa će ovaj element postati dodatni ukras kuhinje.

Ovaj 'element' može se kombinirati i s drugim elementima, ali samo onda kada je prostor kuhinje dovoljno velik. U takvim je situacijama nužno uvesti vizualno lagane elemente kako cijela kompozicija ne bi postala vizualno preteška.

Svakako uvedite dekorativnu rasvjetu i ukrasne predmete pa će i ova vizura postati privlačna, čak i iz pozicije sjedeće garniture.