I KAKO GA ČISTITI

Kako nesvjesno uništavate omiljeni nakit

07.02.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Svaka žena ima nekoliko komada nakita koji uvijek rado nosi bilo da se radi o naušnicama, ogrlici ili narukvici. Kako god bilo, treba ga čuvati i redovno čistiti kako bi što dulje trajao

Dizajnerica nakita Jennifer Zeuner otkrila je za Yahoo Style kako parfem, znoj, ali i morska voda uništavaju nakit. Također dodaje da neki ljudi imaju kiselkastiji Ph kože, a tu ne mogu ništa učiniti. U svakom slučaju, preporučuje da parfem primjerice nikada ne nanosimo u smjeru nakita te ga izbjegavamo nositi kada se planiramo kupati u moru.

Imate li omiljene komade nakita koje bi trebalo malo dotjerati, ima načina da ih sami očistite, a sve sastojke vjerojatno imate kod kuće.

Zlato

Prema preporukama modnih stranica WhoWhatWear, zlato ćete najlakše očistiti ako ga uronite u toplu vodu s nekoliko kapi deterdženta za posuđe. Ostavite ga potopljenog 15 minuta da se prljavština otopi pa operite mekom četkicom za zube.

Nakit sa sitnim dijamantima

Ne smijete ga četkati da se ne stvore sitne ogrebotine. Najbolje je ga također uroniti u toplu vodu s deterdžentom i obrisati pamučnom krpicom.

Biseri

Izuzetno su krhki i delikatni pa ih nikako ne smijete prati jakim, abrazivnim sredstvima jer će ostati oštećeni i bez sjaja. Uzmite pamučnu krpicu i umočite je u malo blagog deterdženta i prebrišite. Zatim obrišite suhom krpom i nikako ih ne umačite u vodu jer im ona također može naštetiti.

Srebro

Nakit od srebra najvažnije je čistiti redovno da ne potamni. Inače se često kaže da će se odlično ispolirati pastom za zube ili mješavinom octa i sode bikarbone.

Drago kamenje

Spadate li među sretnice koje imaju nakit s dragim kamenjem, sigurno ga dobro čuvate i pazite. Ako ga želite očistiti i dodati još malo sjaja, to ćete najbolje učiniti sredstvom za pranje stakla. Samo ga nanesite na pamučnu krpicu te prebrišite kamen.