TOPI SE U USTIMA

Kako napraviti čokoladni mousse na četiri načina

06.06.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Čokoladni mousse slastica je s kojom jednostavno ne možete pogriješiti pa svakako probajte ovaj recept koji ima četiri inačice

Bez obzira na to želite li se samo zasladiti ili vam dolaze gosti, čokoladni mousse savršen je za svaku priliku. Ovisno o tome hoće li ga jesti samo odrasli ili pak i najmlađi, možete napraviti inačicu s konjakom, vanilijom, kavom ili samo čokoladom prema receptu Taste.com

Tamna je čokolada zdravija

Sastojci:

- 300 g kvalitetne tamne čokolade, grubo sjeckane
- 3 jaja
- 1/4 šalice (55 g) šećera
- 1 žlica kakaa u prahu
- 300 ml vrhnja za šlag i još malo za posluživanje
- ribana čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Čokoladu lomljenu ili nasjeckanu na jednake komadiće stavite u zdjelu iznad vode i otopite na pari. Polagano miješajte dok se potpuno ne rastopi. Kada ste gotovi, zdjelu ostavite sa strane i pustite da se čokolada polako hladi.

Za to vrijeme oko pet minuta tucite jaja i šećer električnom miješalicom u drugoj posudi dok ne dobijete duplu količinu i šećer se ne osjeća pod prstima. Zatim dodajte ohlađenu čokoladu i kakao te sve još jednom dobro promiješajte.

Na kraju trebate istući vrhnje za šlag u posebnoj zdjeli prema uputama na pakiranju. Kada je vrhnje gotovo, polako ga umiješajte u čokoladu kuhačom ili silikonskom žlicom. Nije preporučljivo koristiti pjenjaču niti miksati.

Ovu količinu moussea možete rasporediti u šest čaša, a na njih staviti još malo tučenog vrhnja i posuti ribanom čokoladom ili dodati piškotu, krišku mandarine te neke druge ukrase koji vam se sviđaju. Ukrase dodajte na kraju, nakon što mousse odstoji najmanje sat vremena u hladnjaku, a izvadite ga 15 minuta prije posluživanja.

Za francusku varijantu čokoladnog moussea možete staviti žlicu konjaka u čokoladu kod otapanja. Bezalkoholna je varijanta dodavanje malo ekstrakta vanilije ili kuhane kave.