SIGURNI POKAZATELJI

Kako možete znati da će vaše dijete biti uspješno?

10.05.2013 u 09:34

Bionic
Reading

To koliko dobro brojimo i čitamo u dobi od sedam godina, može značajno utjecati na to koliko ćemo biti uspješni kasnije u životu, tvrde znanstvenici u novom istraživanju

Znanstvenici iz Edinburgha tijekom 50 godina analizirali su podatke velike britanske studije National Child Development koja je obuhvatila više od 17 tisuća ljudi iz Engleske, Škotske i Walesa. Tijekom istraživanja znanstvenici su ustvrdili kako razina sposobnosti koje imamo u dobi od sedam godina predviđa socioekonomski status u odrasloj dobi, i to čak bolje i točnije od faktora kao što su inteligencija, obrazovanje te socioekonomski status u djetinjstvu, piše Daily Mail

Stuart Ritchie i Timothy Bates sa Sveučilišta u Edinburghu rekli su kako su istraživanjem željeli otkriti može li rano podučavanje iz matematike i čitanja imati utjecaja i izvan učionice. 'Htjeli smo provjeriti je li bolje znanje matematike ili čitanja u djetinjstvu utječe i na kasniji društveni položaj: bolji posao, bolje uvjete stanovanja te veće plaće.

Istraživanje je pokazalo kako matematičke vještine te vještina čitanja u djetinjstvu itekako utječu na brojne faktore u kasnijoj dobi. Ritchie i Bates otkrili su kako su znanje čitanja i pisanja u dobi od sedam godina usko povezani s društvenim položajem punih 35 godina kasnije. Tako se pokazalo da su sudionici koji su bolje čitali i bolje znali matematiku sa sedam godina u kasnijoj dobi završili s boljim primanjima, boljim uvjetima stanovanja te boljim poslovima.

'Ovi rezultati upućuju da će osnovne vještine iz djetinjstva, neovisno o tome koliko ste pametni, koliko dugo se školujete ili iz koje društvene klase potječete, biti vrlo važne tijekom odrasle dobi', zaključuju znanstvenici.