SAVJETI KOJE TREBA ISPROBATI

Kako možemo sami utjecati na zdravlje

25.03.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Što mislite o tvrdnji da je moć u nama samima, a da naše zdravlje dolazi iz nas?

Ako zamislimo svoj život kao slikarsko platno, samo o nama ovisi kojim i kakvim bojama ćemo obojiti svoje slikarsko platno i hoće li na njemu prevladavati tamni, sivi ili bezlični tonovi ili će dominirati žive aktivne boje koje nas potiču na stvaranje i ljubav, poručuje Ornela Šare, učiteljica autogenog treninga iz Zagreba.

Nakon bogate profesionalne poduzetničke karijere i s navršenih 30 godina života, Ornela kaže da je shvatila da joj nedostaje ono nešto i da je ne ispunjavaju materijalne sfere na način da u njima pronalazi mir i zadovoljstvo te skladne odnose sa sobom i drugima. Danas je učiteljica autogenog treninga i polaznike uči da je najveća moć u nama samima.
'Snaga i moć koju imamo u sebi važna je za stvaranje i kreiranje našeg savršenog života. Kada kažem savršenog, mislim na život kakav mi sami želimo i odaberemo. Misli koje gajimo i riječi koje stalno koristimo oblikovale su naš dosadašnji život i iskustva. Međutim, to je razmišljanje iz prošlosti, nešto što smo prije radili. Ono što danas ovog trenutka odabiremo razmišljati i govoriti stvarat će naš sutrašnji dan kao i dane sljedećeg tjedna, mjeseca i godine. Točka moći uvijek je u sadašnjem trenutku', kaže Ornela.

Ova učiteljica autogenog treninga kao inspiraciju navodi Louise Hay, spisateljicu life coach koja je danas sa svojih 88 godina aktivnija nego ikada i koja tvrdi da je ovo najbolje desetljeće njenog života. Smatra se da 90 do 95 posto oboljenja ima svoje uzroke u psihosomatici, odnosno naše 'nezdravosti', kako ih L. Hay naziva, bolesti su samo naš podsjetnik u datom momentu da nam psiha skreće pažnju na određene mentalne obrasce unutar nas s kojima nije u skladu i miru. Neobično je važno osvijestiti da našim fizičkim tijelom upravlja naša psiha i naš psihički svijet.

Naše fizičko tijelo je zdravo ako je naša psiha u potpunosti zadovoljna i ako živimo u skladu sa samima sobom.

Louise Hay
preboljela je rak uz pomoć pozitivnih izjava tj. afirmacija kojima je svakodnevno nekoliko stotina puta utiskivala u svoju podsvijest pozitivne izjave o zdravlju.

Ovo su neke od afirmacija koje možemo koristiti:

a sam savršeno zdrava osoba i svaka stanica mog tijela zrači zdravljem.

Moj je um čist i slobodan. Napuštam prošlost i krećem prema novome. Sve je dobro.

Ja sam važna, sad s ljubavlju i radošću brinem o sebi i pazim na sebe. Drugima dopuštam slobodu da budu ono što jesu. Svi smo sigurni i slobodni.

U svome se tijelu osjećam savršeno ugodno.

Ja sam stvaralačka moć u vlastitom svijetu.

S ljubavlju otpuštam prošlost i pažnju usmjeravam na današnji dan. Sve je dobro.