PRIRODNI LIJEK

Kako lavanda može pomoći kod opeklina

lavanda

lavanda

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U slučaju opekline, koži trebamo trenutačno dati potrebnu njegu. Vrijeme je presudno u tom trenutku pa ako ne reagiramo pravodobno, možemo samo pogoršati situaciju

U slučaju opekline, koži trebamo trenutačno dati potrebnu njegu. Vrijeme je u tom slučaju presudno pa ako ne reagiramo pravodobno, možemo samo pogoršati situaciju.

Prvo što trebamo učiniti jest procijeniti težinu opekline jer je za teže slučajeve jedino ispravno rješenje što hitnije potražiti liječnika.

Opekline prvog stupnja su najblaži oblik i ujedno i najčešći. Karakterizira ih spaljeni vanjski sloj kože, kao i prisutno crvenilo. Ostali simptomi uključuju bol i osjetljivost. Kod opeklina drugog stupnja prisutna je bol, crvenilo, površne rane i stvaranje mjehura ispunjenih tekućinom (limfom).

Ako je mjesto ozlijede manje od 7,5 cm u promjeru, tretirajte ga kao manju opeklinu. No ako se opeklina nalazi na području lica, prepona, ekstremiteta, zglobova ili stražnjice - potražite liječničku pomoć.

Kod opeklina trećeg stupnja potpuno su oštećeni svi slojevi kože i opeklina može izazvati trajno oštećenje tkiva. Opekline su u tom slučaju suhe, a mogu biti mliječno blijede ili pougljene. U slučaju opeklina trećeg stupnja, odmah zatražite medicinsku pomoć, nikako nemojte skidati odjeću koja je zalijepljena za oštećeno tkivo, a ako je moguće, opečeni dio tijela držite podignutim iznad razine srca te zaštitite ranu vlažnom sterilnom gazom (krpom, ručnikom).

American Academy of Family Physicians savjetuje kako liječiti manje opekline:
1. Opečeni dio tijela namačite hladnom vodom najmanje pet minuta.
2. Premažite mašću za opekline ili gelom aloe vere.
3. Zaštitite mjesto ozljede pomoću sterilne gaze – pažljivo zamotajte zavoj oko opekline kako biste zaštitili ranu od infekcije.
4. Ako je potrebno, uzmite analgetik poput aspirina ili ibuprofena.

Izbjegavajte:

- stavljanje leda direktno na ranu može izazvati daljnja oštećenja,
- probijanje mjehura i plikova jer mogu biti podložni infekcijama,
- stare priče o tome kako se opeklina najbolje rješava maslacem.

Razvoj moderne aromaterapije započeo je dvadesetih godina prošloga stoljeća kad je Rene-Maurice Gattefosse (1881-1950), francuski kemičar, doživio nesreću u svom laboratoriju te jako opekao ruke. Budući je radio upravo na istraživanju eteričnih ulja, najlogičnija stvar koju je mogao učiniti u tom trenutku bila je da opečeno mjesto prelije eteričnim uljem lavande koja mu se našla pri ruci. Rane od opeklina su mu zarasle brzo i nisu ostavile značajne posljedice, a lavanda je još uvijek eterično ulje broj jedan kada je o opeklinama riječ.

Naturala.hr vam savjetuje da koristite kod opeklina dvije vrste lavande. Pravu lavandu (Lavandula angustifolia ssp. angustifolia) i širokolisnu lavandu (Lavandula latifolia) koje će se međusobno upotpunjavati zbog različita kemijskog sastava, ali će vam tako pružiti najbolju zaštitu, analgetsko djelovanje i najbrže dezinficirati i regenerirati kožu. Koristite isključivo visokokvalitetna i kemotipizirana eterična ulja.

Neposredno nakon nastanka opekline stavite na opečeno mjesto nekoliko kapi prave lavande (ovisno o veličini opekline od 2-10 kapi lavande). Opeklinu možete prethodno malo rashladiti vodom ili hidrolatom lavande ako vam je pri ruci, ali nije nužno.

Nakon što se lavanda upije u kožu, možete čak osjetiti i pojačano peckanje, ali ne brinite – bol će vrlo brzo proći.

Minutu-dvije nakon što ste aplicirali lavandu – nakapajte na opečeno mjesto 2-10 kapi širokolisne lavande (ponovno ovisno o površini opečene kože) te pričekajte desetak minuta.

Ako još osjećate pečenje, a bol bi nakon takvog tretmana nakon 10-15 minuta trebala popustiti, ponovite cijeli postupak još jednom i nadalje ga ponavljajte u periodima od 15 minuta sve dok bol i osjećaj jakog pečenja ne prođu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi