LJETO JE TEK POČELO

Kako klincima organizirati dane dok radite

03.07.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Ljetni praznici sada su i službeno u punom jeku, a dok klinci odmaraju, dobar dio roditelja svake sezone muku muči kako im organizirati sve to slobodno vrijeme, dok za one manje treba imati i čuvanje dok su na poslu

Uz nekoliko klasičnih trikova poput dnevnih zadataka, koji će ispuniti vrijeme starijima, najbolje bi im dan bilo ispuniti igrom na otvorenom prije podneva zbog vrućina, ali i raznim igrama ili kreativnim sadržajima.

Igra, knjižnica, radionice u kvartu...

Kako su ipak na praznicima, ne treba pretjerivati s obavezama, a i imaju vremena pospremiti školske sitnice ili presložiti svoju sobu svaki dan po malo. Uz manji zadatak, dobru knjigu, kratko druženje s prijateljima pa i malo igranja omiljenih računalnih igrica, vrijeme dok ste na poslu skoro je popunjeno. Dok je manjima potreban program kao da su u vrtiću, oni malo veći samostalno mogu otići u najbliže knjižnice ili centre za kulturu koji često tijekom ljeta imaju organizirane radionice i druženja. Ne treba zaboraviti ni na ustanove poput muzeja jer tamo se također održavaju zabavni i edukativni programi za osnovnoškolce.

Kampovi

A nemate li pri ruci takozvani 'baka i djed servis', za sve uzraste postoji bezbroj dnevnih organiziranih kampova pa dijete odvozite prije posla i najčešće program traje koliko i radno vrijeme.

Organizirani kampovi u kojima dijete provodi vrijeme dok vi radite obično su po principu raznih aktivnosti s užinama i ručkom te rezerviranim vremenom za igru. Tako, primjerice, određene udruge na području metropole imaju i dogovore s plivalištima pa djeca idu na bazene i u školu plivanja ako su neplivači.

Kratkom potragom na internetu vidjet ćete da doista postoje najrazličitiji tipova kampova i nije zahvalno bilo koga izdvojiti jer sve ovisi o tome da li dijete više voli sport, glumu, znanost, ples, kreativne izrade ili ćete ga primjerice upisati u neki od programa koji nude učenje stranih jezika.

Ono što ih ne razlikuje jest da najčešće traju tjedan, odnosno pet radnih dana, a prosječna cijena s uključenim obrocima je 500 kuna. Također, morat ćete svaki dan pripremiti sitnice poput kreme za sunčanje jer djeca najčešće provode dio dana otvorenom, a za one vrtićkog uzrasta često je potrebna i rezervna odjeća.

Još jedno rješenje su i višednevni kampovi na moru u kojem djeca također imaju razne sadržaje, od sportskih do učenja stranih jezika. Puno sportskih klubova organizira takve kampove za svoje sportaše, ali su često i otvoreni za drugu djecu. Pa ako imate ekipicu od nekoliko djece koja se međusobno poznaju i inače druže i to može biti jedna od opcija.

Dok je za kampove nemoguće proći koliko toliko povoljno, veći gradovi imaju svakodnevne aktivnosti kao što Školski sportski savez Grada Zagreba dulji niz godina organizira Odmorko. Pristup svim sadržajima je besplatan, a dijete treba imati iskaznicu kojom potvrđuje da je učenik jedne od zagrebačkih osnovnih škola.