PROKUŠANI TRIKOVI

Kako izbjeći najčešće pogreške u šminkanju

05.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Uživate u šminkanju i uređivanju, ali ponekad niste sasvim sigurni koje sjenilo za oči koristiti ili kako počupati obrve? Pročitajte kako to rade stručnjaci i izbjegnite tipične pogreške

Svi ponekad griješe kod šminkanja, a neke su pogreške zajedničke većini žena. Što se smije, a što ne smije raditi kod nanošenja make-upa, za Total Beauty otkrila je poznata vizažistica Susmita Patel

Boja podloge

Podloga licu ne bi trebala davati nikakvu boju ni nijansu, tome služe bronzeri. Podloga ima samo jednu zadaću, zagladiti lice i prekriti nesavršenosti, a zatim ide ostatak make-upa.

Za neke stvari je potreban stručnjak
Nanošenje make-upa na suhu kožu

Ne mažete li lice redovito hidratantnim kremama, šminka će loše izgledati. Puder će se ljuskati preko suhe kože umjesto da se stopi s njom. Zato je dnevna njega preparativnom kozmetikom važna i za kvalitetno šminkanje.

Plava sjenila za oči

Ne pripadate li skupini supermodela koji se spremaju izaći na pistu ili niste mala djevojčica koja se igra majčinom šminkom, nemojte koristiti plavo sjenilo. Iako ovo zvuči oštro, većina vizažista se slaže da je ta boja sjenila samo za odabrane.

Mazanje usnica

Želite li usne obrubiti olovkom kako bi izgledale punije, morate biti jako oprezni. Jedini ispravan način je da usne lagano obrubite po vanjskom dijelu, zatim ih popunite istom tom olovkom te na kraju namažete ružem u identičnoj nijansi. Tako će usne ostati namazane i kad se ruž s vremenom izbriše te nećete riskirati da vam ostanu samo rubne crte.

Čupanje obrva

Obrve ne smiju biti zarasle, ali ih ne smijete niti čupati previše. Bilo bi najbolje da pratite njihovu prirodnu liniju, a ako niste sigurni kako bi trebale izgledati, otiđite stručnjaku. Osim toga, s godinama obrve ne rastu jednako gusto kao u mladosti, pa s previše čupkanja riskirate da ih potpuno izgubite.

Kombinacija sjenila za oči

Žene ponekad pretjeruju s miješanjem boja sjenila. Patel kaže da je tri nijanse i više nego dovoljno. Srednju nijansu stavljajte na kapak, svjetliju prema obrvi, a najtamniju prema trepavicama i vanjskom rubu da oblikujete oko.

Sjenčanje lica

Vjerojatno bi svaka žena htjela imati naglašene jagodice, velike oči i manji nos, ali sjenčanjem lica bave se samo stručnjaci. Teško ćete sami sebi pogoditi mjesta koja treba naglasiti. Umjesto toga, naglasite dijelove lica koji su najbolji i našminkajte se sofisticirano.

Iscrtavanje obrva

Radi se o zastarjeloj metodi koja djeluje jako umjetno. Umjesto olovke, koristite sjenilo za oči boje obrva i malo ih natapkajte.

Crni tuš za oči

Crni tuš je pogodniji za večernje izlaske. Danju radije stavljajte svjetlije tonove kako biste djelovali svježije.

Sjajna sjenila

Patel kaže da sjenila sa šljokicama jednostavno nisu za odrasle osobe. Ako baš želite glamurozniji look, uzmite sjenila koje u sebi ima malo sjaja.