DOBRI TRIKOVI

Kako izbjeći katastrofu kod pripremanja roštilja?

06.07.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Organiziranje roštilja s prijateljima nije uvijek jednostavno, a iako se ne čini tako, postoji puno prostora da stvari pođu krivo. Stoga, ako želite izbjeći najveće katastrofe s roštilja, slijedite ove jednostavne i praktične savjete

Scenarij koji je mnogima poznat: planirate pripremiti ukusan roštilj za obitelj i prijatelje. Odreske i kotlete naručili ste kod najboljeg mesara, pripremili prema tajnoj recepturi svoj umak za roštilj, složili sočne salate i priloge, stavili pivo u hladnjak i pobrinuli ste se da je svaki detalj na svome mjestu. No tada je došlo vrijeme da ispečete meso. Iako zvuči jednostavno, postoje brojni razlozi zbog kojih meso možete upropastiti, a samim time i cijelu roštiljadu - od smetenosti kuhara pa sve do prejake vatre. Bez obzira koji razlog bio, naučite male trikove koji će spasiti svaku rošitaljadu i spriječiti da se pretvori u naručivanje pizze, piše Huffington Post

Napravite plan
Uzmite si vremena i posložite jelovnik, napišite detaljan popis potrebnih namirnica i nikako nemojte zaboraviti složiti pričuvni plan jer ako prvotni plan zakaže, imat ćete rezervu.

Dozirajte temperaturu
Samo zato što roštilj može doseći temperaturu topljenja, to ne znači da sve morate peći na najvišoj temperaturi. Suprotno uvriježenom mišljenju, deblji komadi mesa ili pak povrća bolje će se ispeći te će biti sočniji ako ih pečete malo dulje na nižoj temperaturi. Pečenje odreska debelog centimetar ili dva na najvišoj temperaturi nesumnjivo će rezultirati tvrdim i crnim komadom nejestivog mesa.

Malo masnoće nije loše
Masnoća jelu osigurava bolji okus, no previše masnoće može napraviti probleme. Naime, pečenje masnijih komada mesa na otvorenoj vatri možda baš i nije dobra ideja. Masniji komadi mesa su znatno sočniji i ukusniji, no kako se meso peče, tako se mast topi i kapa u samu vatru koja zbog toga može buknuti i pougljeniti vaš obrok u nastanku. To posebno imajte na umu kada pečete piletinu s kožom ili meso stavljate u marinadu s uljem.


Pripazite na šećer
Baš kao i masnoća, tako i šećer može izazvati pravu katastrofu. Naravno, nećete šećer direktno nanositi na meso, no činjenica je da se u kupovnim umacima za roštilj nalaze skriveni šećeri. Stoga je svakako bolje napraviti vlastiti umak nego koristiti kupovni. Međutim, ukoliko kupujete gotovi umak, nanesite ga prije zadnjeg okretanja, netom prije negoli je meso gotovo.

Razmislite i o drugim opcijama

Popularno mišljenje je da se na roštilj stavljaju isključivo odresci, šnicle i burgeri, no to uopće nije točno. Na roštilj možete staviti i marinirani kruh, mini pizze i gotovo sve vrste povrća. Najvažnija stvar je naučiti kako se vatra ponaša i kako ju kontrolirati te ćete na roštilju moći peći gotovo sve što pečete i u pećnici.