PRAKTIČNI RECEPTI

Kako iskoristiti ostatke bijelog i crvenog vina

29.11.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Ostalo vam je crnog ili bijelog vina od neke večere ili ugodnog druženja i ne znate što biste točno s njim? Evo ideje da napravite malu poslasticu, odnosno sirup

Sirup od crvenog ili bijelog vina može se izvrsno nadopuniti uz sladoled ili palačinke, piše Real Simple. Za ovaj recept ne treba puno sastojaka ni truda, a iskoristit ćete ostatke vina.

Sirup od crvenog vina

1 naranča
3 ½ šalice crvenog vina
1 šalica šećera
6 češnjeva češnjaka
1 štapić cimeta

Priprema

Koru naranče ogulite na trakice nožićem za guljenje povrća i voća. U velikoj tavi kuhajte vino, šećer, češnjak, narančinu koru i štapić cimeta. Čim zakipi, smanjite vatru i pustite da krčka oko pola sata dok se ne zgusne. Izvadite cimet i komade narančine kore te ulijte sirup u čašu. Nakon 15 minuta pohranite ga u hladnjak. Možete ga servirati sa sladoledom, jogurtom, ricottom, kolačima ili palačinkama.


Sirup s bijelim vinom

1 mahuna vanilije
3 ½ šalice bijelog vina
1 čaša šećera

Očistite mahunu vanilije i ostružite sjemenke. U velikoj tavi kombinirajte sve zajedno i dodajte mahunu vanilije. Čim zakipi, smanjite vatru i pustite da krčka oko pola sata dok se ne zgusne. Izvadite mahunu vanilije te ulijte sirup u čašu. Nakon 15 minuta pohranite ga u hladnjak. Oba sirupa još će se zgusnuti dok su u hladnjaku. Možete ga servirati uz svu hranu kao i s crvenim sirupom ili mangom, ananasom te drugim omiljenim voćem.