SKLAD TIJELA I PRIRODE

Kako doba dana utječe na simptome bolesti?

09.11.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Budući da je ljudsko tijelo snažno povezano s prirodom i vanjskim zbivanjima, znanstvenici su uspjeli pojasniti zašto nas, primjerice, glava boli ujutro, a panika napada u popodnevnim satima

Sve više istraživanja otkriva da rizik od određenih zdravstvenih tegoba, ali i intenzitet simptoma, ovisi o dobu dana. 'Ljudska fiziologija i ljudsko ponašanje u velikoj mjeri ovise o mijenama koje se događaju u jednom danu. Sav život na planetu ovisi o tim mijenama', istaknuo je profesor Russell Foster s Oxforda.

Simptomi glavobolje najjači su ujutro

Tim 24-satnim ciklusom upravlja nešto poput biološkog stimulatora smještenog u dio mozga koji se naziva hipotalamus, piše Daily Mail. Upravo taj ciklus kontrolira čitav niz bioloških procesa i hormonalnih promjena koji mogu povećati rizik od određenih stanja i simptoma. Otkrivamo vam ključna vremena u danu kada mogu nastupiti određena stanja, a donosimo i savjete kako da se zaštitite.


6 ujutro

Rizik od srčanog i moždanog udara počinje rasti od šest ujutro, a najveći ih se broj događa oko 10 sati prijepodne. Istraživanje koje je objavljeno u American Journal of Hypertension pokazuje da je prijepodne rizik od srčanog udara veći za 40 posto, a od moždanog za 49 posto. Smatra se da je to zato što tijelo u to doba započinje aktivnosti i treba mu više kisika. Tako dolazi do spojeva koji povećavaju krvni tlak, a to  pojačava i rad nadbubrežnih žlijezda koje su odgovorne za otpuštanje kortizola. Sve to povećava rizik od srčanog udara kod ljudi koji ulaze u rizičnu skupinu. Znanstvenici sada pokušavaju odgonetnuti u koje bi doba bilo najbolje uzimati lijekove za snižavanje krvnog tlaka, odnosno treba li ih uzimati navečer ili odmah ujutro.

7 ujutro
Giht je uzrokovan visokim razinama mokraćne kiseline koja tvori kristale oko zglobova i uzrokuje bol. Rusko istraživanje koje je objavljeno u časopisu Chronobiology International otkriva da je najveća koncentracija razine mokraćne kiseline u krvi negdje oko sedam ujutro. Najmanje je ima u večernjim satima, odnosno oko 23 sata.

8 ujutro

Simptomi alergije, poput suznih očiju i nosa koji curi, najgori su ujutro. Muriel Simmons iz organizacije Allergy UK kaže: 'Uzrok tomu najvjerojatnije su prve jutarnje aktivnosti poput pospremanja kreveta i sličnih radnji koje podižu prašinu i ostale alergene čestice u zraku. '

9 ujutro
Ako vas muče migrene, prvi napad najvjerojatnije će vas uhvatiti između osam i deset sati ujutro, otkriva istraživanje znanstvenika s klinike Cleveland. Isto istraživanje pokazuje i da su napadi najrjeđi od 20 sati do četiri ujutro. Znanstvenici to povezuju s porastom krvnog tlaka u jutarnjim satima jer se krvne stanice u glavi šire, što može potaknuti glavobolju.

10 ujutro
'Ukočenost i bol u zglobovima najčešći su ujutro', kaže dr. Alan Silman, ravnatelj američkog centra za artritis. Kako pojašnjava, uzrok tome je najvjerojatnije neaktivnost tijekom noći. No moguće je da je to povezano i s različitim razinama kortizona i ostalih hormona u tijelu.

13 sati

Najbolje vrijeme za tjelovježbu ili posjet fizioterapeutu je od 13 sati. Prema istraživanju znanstvenika sa sveučilišta Washington, temperatura tijela na vrhuncu je između 13 i 16 sati. Točnije, dva je stupnja viša od one jutarnje. To znači da su mišići elastičniji te da je manja vjerojatnost ozljede.

14 sati
Najbolje doba za  lijek protiv astme je 14 sati. Zašto? Lijek u to doba najbolje sprječava pogoršanje stanja u noćnim satima, pokazuje istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Sao Paulo.

15 sati
Napadaji panike i tjeskobe javljaju se najčešće u to doba. Visok rizik od takvih stanja traje sve do 19 sati. Stručnjaci pojašnjavaju da cirkadijalni ritam tijela uzrokuje aktivnosti živčanog sustava, ali i da je to doba kada čovjek već doživi nekoliko stresnih situacija.

16 sati
Simptomi prehlade, poput kašlja i curenja nosa, na vrhuncu su upravo u to doba. Jedna teorija kaže da je to zbog toga što su hormoni koji također proizvode antitijela za borbu protiv infekcije manje aktivni poslijepodne. Zbog toga slabi obrana organizma, a pojačavaju se simptomi.

21 sat

Simptomi čira na želucu najjači su u to doba, i to najvjerojatnije jer želudac probavlja hranu. Nekoliko je istraživanja pokazalo da su tablete protiv takvih tegoba najučinkovitije ako ih se uzme u večernjim satima.

22 sata
Ekcemi i ostala oboljenja kože najgori su u to doba. Znanstvenici smatraju da je to stoga što se u to doba dana mijenja temperatura tijela. Zbog djelovanja temperature na živčane završetke koža postaje osjetljivija i simptomi kožnih bolesti su jači.

23 sata
U to doba trudnice najčešće dobivaju trudove. Smatra se da je to zbog izmjene hormona, ali postoji mogućnost i da je zbog najveće smirenosti tijela u to doba. Neki pak stručnjaci vjeruju da je žensko tijelo evoluiralo tako da se porođaj događa pod okriljem noći.