KRV NIJE VODA

Kako brat ili sestra utječu na vaše zdravlje?

28.08.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Proučite kako vaša braća i sestre mogu utjecati na brojna zdravstvena stanja od plodnosti, nižeg kvocijenta inteligencije i depresije do rizika od karcinoma ili moždanog udara

Odavno već znamo za snažan utjecaj roditelja u našem formiranju pa im zahvaljujemo za prevelike uši i sportske sposobnosti, no često se zaboravlja to da i braća i sestre također otkrivaju brojne informacije o našem budućem zdravlju i sreći, piše Daily Mail.

Sve veći broj dokaza pokazuje da broj braće i sestara, kao i to jesu li oni stariji i mlađi, može utjecati na brojne karakteristike - od vaše visine i rizika od alergija do debljine. A ako vaš brat ili sestra imaju neku bolest, i vi biste mogli biti u zoni povišenog rizika.

'Braća i sestre ne dijele samo gene, nego i društveni položaj te životne navike. Oni uče ponašanje jedni od drugih', kaže dr. Sanjay Kinra, epidemiolog s London School of Hygiene & Tropical Medicine, dodajući da su postali koristan alat u medicini za razumijevanje bolesti.
Bez obzira jeste li jedinac, stariji brat ili najmlađa sestra u obitelji, proučite što vaš brat i sestra otkrivaju o vašem zdravlju.

Muškarci s puno braće su plodniji
Muškarci s puno braće mogu nositi gen koji ih čini plodnijima, navodi se u studiji Sveučilišta u Sheffieldu čije je istraživanje pokazalo povezanost između brzine plivanja spermija i broja braće koju muškarac ima. Pokretniji spermiji imaju bolje šanse da dođu do ženske jajne stanice, čime se povećava mogućnost začeća.

'Uočili smo da je pokretljivost spermija brža ako imate više dječaka u obitelji', navodi se u studiji. Također, ne samo da su takvi muškarci plodniji, nego i imaju veću vjerojatnost da će i sami imati sina.

Niski ste? Vjerojatno ste najmlađe dijete u obitelji
Uvijek ste gledali u velikog brata ili sestru? Vjerojatno i doslovce, jer neka istraživanja pokazuju da kasnije rođena djeca imaju tendenciju biti niži od svoje braće i sestara.

Studija koju je 2007. proveo University College London (UCL) pokazala je da su jedinci bili najviši, a slijedila su ih prvorođena djeca. Ukratko, što imate više starije braće i sestara, vjerojatno ćete biti niži, zaključuje se. Djeca s tri starija brata i sestre u prosjeku su s deset godina 2,5 centimetara niža od prosječne visine djece njihove dobi. Dr. David Lawson, antropolog s UCL-a koji je vodio istraživanje, objašnjava da djeca s puno braće i sestara imaju na raspolaganju manje hrane, novca i vremena svojih roditelja.

'Djeca koja moraju dijeliti ograničene roditeljske resurse s puno braće i sestara u nepovoljnijem su položaju', kaže i dodaje da na visinu ne utječu samo geni, nego i prehrana te stres koji može izazvati, primjerice, neka bolest. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Chicagu utvrdilo je da će prvorođena djeca vjerojatnije nego njihova braća i sestre doživjeti stotu. To je u velikoj mjeri povezano s mlađom dobi majke tijekom trudnoće, što znači da je u jajnim stanicama mlade majke došlo do manje mutacija.

Imate li braću i sestre, imate i manji rizik od razvoja alergija
Brojne su studije pokazale da će starija djeca i ona koja nemaju braće i sestara vjerojatnije patiti od ekcema, alergija i peludne groznice. Stručnjaci vjeruju da je to rezultat tzv. higijenske hipoteze koja tumači da djeca koja odrastaju u vrlo čistom okolišu postaju preosjetljiva na bezopasne alergene.

Priječe vas da se udebljate

Imate li braću i sestre, manja je vjerojatnost da ćete se udebljati. Jedna je američka studija iz 2006. utvrdila da rizik od pretilosti pada za 14 posto po svakom dodatnom članu u kućanstvu. Jedinci će vjerojatnije imati televizor u svojoj sobi te biti manje aktivni od onih s braćom i sestrama.

Međutim nisu samo jedinici ugroženiji. Jedno je dansko istraživanje utvrdilo da će najmlađa djeca vjerojatnije biti pretila u djetinjstvu i odrasloj dobi u odnosu na prvorođenu djecu.

Zašto najmlađa djeca mogu imati niži kvocijent inteligencije
Nekoliko je studija pokazalo da su najstarija djeca najinteligentnija te da postižu bolje rezultate u školi. Jedna od najvećih studija koja podržava tu teoriju provedena je među 250.000 norveških vojnih novaka 2007.

Svađe među braćom i sestrama mogu imati snažan utjecaj na mentalno zdravlje

Utvrđeno je da je kvocijent inteligencije muškaraca koji su prvorođeni u svojoj obitelji u prosjeku 2,3 boda viši nego onima koji su kasnije rođeni, a oni još mlađi imaju i niži IQ. Ključni su, tvrde znanstvenici, društveni, a ne biološki faktori, jer je najvjerojatnije da će prvorođena djeca dobivati najviše pažnje svojih roditelja.

Međutim druge studije pokazuju da su srednja djeca najuspješnija i imaju bogat društveni život. Istražujući za svoju knjigu 'The Secret Power Of Middle Children', Katrin Schumann otkrila je da 80 posto srednje djece ostaje vjerno svojim partnerima, u usporedbi s 65 posto prvorođenih i 53 posto najmlađih. Objašnjava da su vjerojatno srednja djeca strpljiva, dobri pregovarači te spremni na kompromise. Ističe i da je 52 posto svih američkih predsjednika bilo srednje dijete.

Brat ima problema sa srcem? Brzo na pregled
Istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics otkrilo je da se rizik od srčanog udara povećava za 60 posto ako su ga pretrpjeli vaš brat ili sestra. Rizik je još veći ako se udar dogodio prije 55. godine. Autori tvrde da rizik od infarkta nesumnjivo ima genetsku vezu, ali važnu ulogu u tome igraju i životne navike braće i sestara.

'Ako je rođak prvog stupnja, poput brata, imao srčani ili moždani udar prije 55. godine, za muškarca bi to moglo značiti genetsku predispoziciju u obitelji.' Blizak odnos koji imamo s braćom i sestrama može utjecati na zdravlje srca i na drugi način. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Stockholmu utvrdilo je da rizik od srčanog udara kod žena raste za 25 posto nakon smrti brata ili sestre te 15 posto kod muškaraca.

Njihove loše navike mogu vas dovesti do dijabetesa
Mnoga djeca obožavaju svog starijeg brata ili sestru, no neki znanstvenici misle da bi to mogao biti ključan način borbe protiv pretilosti.

Mark Pachucki, znanstvenik s Harvarda, provjerio je podatke 3663 roditelja i utvrdio da su djeca s pretilom starijom braćom i sestrama imala gotovo šest puta veću vjerojatnost da će i sami biti pretili. 'Ova je sličnost jača nego ona između roditelja i djeteta', kaže Pachucki.

'Iako postoje dokazi za genetsku komponentu pretilosti, djeca također mogu oponašati stariju braću.' Članak objavljen u časopisu American Journal of Public Health otkriva da čak i kasnije u životu, kada više ne žive u istom kućanstvu, braća i sestre imaju slične prehrambene navike.

Prepirke uzrokuju depresiju
Svađe zbog igračke i oko toga čiji je red za obavljanje kućanskih poslova čine normalan dio obiteljskog života. No brojne su studije pokazale da svađe među braćom i sestrama mogu imati snažan utjecaj na djetetovo samopoštovanje i mentalno zdravlje.

Nedavna studija provedena na Sveučilišta u Missouriju otkrila je da su tinejdžeri koji su se svađali sa svojim braćom i sestrama tražeći jednaku raspodjelu (poput toga tko će obaviti male kućanske poslove) bili depresivniji godinu dana kasnije. Oni koji su se više svađali zbog osobnog prostora bili su anksiozniji i imali su niže samopoštovanje. Djevojke s braćom te dječaci sa starijom braćom bili su najviše pogođeni.

Opasnosti od razmijenjenih bolesti
Studija, objavljena ovog mjeseca na Sveučilištu Aarhus u Danskoj, utvrdila je da djeca koja imaju starijeg brata ili sestru s autizmom imaju sedam puta veću vjerojatnost da će i sami imati tu dijagnozu. U slučaju polubraće i polusestara rizik je bio veći kod onih koji su dijelili majku.

Ostale bolesti koje dijele braća i sestre najčešće su dijabetes tipa 1, neke vrste karcinoma i krvnih ugrušaka. Ako je vaša sestra ili majka imala rak dojke, udvostručuje se vaš rizik od razvoja te bolesti. No stručnjaci kažu da u slučaju raka dojke, prostate i debelog crijeva ključnu ulogu ima broj članova obitelji, ne nužno braće i sestara, koji su oboljeli od tih bolesti. Ako samo jedan brat ili sestra imaju rak, to ne povećava rizik.