MAKE- UP

Kako biti lijepa s naočalama ili lećama

28.11.2008 u 13:14

Bionic
Reading

Iako se mnogi danas odlučuju za kontaktne leće zbog njihove praktičnosti, mnogi pak vole nositi naočale, koje više nisu rezervirane samo za razredne štreberice, već naprotiv, za najveće kulerice

Dobro odabrane dioptrijske naočale usklađene s oblikom lica, bojom kose, tenom i stilom odijevanja mogu biti vrlo efektan i zanimljiv modni dodatak.

Pri odabira naočala, svakako treba voditi računa o veličini okvira. Ako imaš duguljasto ili trokutasto lice, neka uži okvir bude tvoj izbor jer ako okvir naočala prelazi crte lica, previše će se isticati i upropastiti cjelokupni dojam.

Kad je riječ o obliku naočala, vodi se starim pravilom i biraj takve okvire koji su suprotni obliku tvog lica.
Dakle, ako imaš okruglo lice, odluči se za naočale četvrtastih okvira ili lagano izdužene - mačkastog oblika. Ako imaš pak četvrtasto lice lice, nećeš pogriješiti s ovalnim naočalama, dok manji okviri s izraženim donjim dijelom najbolje pristaju licu trokutastog oblika. Ako si sretnica s licem ovalnog oblika, tebi pristaju gotovo svi oblici naočala.

Pri izboru boje okvira, vodi računa o usklađivanju boje kose i tena s bojom naočala. Uz topli ten pristaju tople boje poput crvene, žute ili crvene. Hladne boje (ljubičasta ili plava) odgovarat će hladnom, svijetlom tenu ili ako imaš maslinastu put.

Crni okviri su, slažemo se svi, apsolutno kul, no oprez – tvome licu mogu dati i ozbiljniju notu.

Cure koje nose naočale trebaju znati da je najbolje odabrati make-up koji se ne 'sudara' s bojom okvira. Dakle, ako imaš upadljiv okvir, koristi nježnije boje i jednostavnije se našminkaj.

Izbjegavaj prevelike slojeve maskare jer će ispod stakala naočala svako pretjerivanje biti još uočljivije

Oči iza naočala treba vizualno 'otvoriti', pa stoga odaberi nijanse sjenila koje će povećati oko u nježnijim nijansama - bež ili svjetlije pastelne nijanse. Savjetujemo ti da sjenila u prahu ne koristiš jer njihove čestice padaju na stakla i prljaju ih. Obavezno koristi uvijač za trepavice i nanesi maskaru, ali pažljivo i u manjim slojevima budući da će ispod stakala tvojih naočala svako pretjerivanje biti još više uočljivo.

Posebnu pozornost posveti jer okviri naočala znaju još više 'zasjajiti' lice, posebice oko korijena nosa, kao i podočnjake koji ponekad kroz staklo mogu izgledati još uočljiviji.

Završni 'štih' dat će rumenilo i sjajilo za usne u što prirodnijim tonovima.

Ne zaboravi na obrve koje će zbog naočala još više doći do izražaja stoga trebaju biti dobro oblikovane i uredne. Ako su neposlušne, počešljaj ih specijalnom četkicom za obrve i učvrsti bezbojnom maskarom.

Cure koje nose kontaktne leće nemaju posebnih pravila kad je riječ o izboru šminke, no treba ih samo podsjetiti na to da uvijek trebaju prvo staviti leće pa tek onda krenuti s nanošenjem make-upa da čestice šminke ne bi upale u oko i izazvale suzenje. Osim toga, neki stručnjaci ne preporučuju iscrtavanje unutarnjeg dijela kapka olovkom.

'Ako se koristi olovka za iscrtavanje unutarnjeg dijela kapka, dijelovi olovke za oči mogu se zalijepiti za leću i izazvati infekciju', upozorila je kalifornijska okulistica Charisse Lee dodajući da je za zdrave oči pri nošenju leća najvažnija dobra higijena i njihovo disciplinirano održavanje.