UŠTEDE NA PUTU

Kako besplatno putovati svijetom

08.11.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Želite putovati, a nemate novca? Ne zaboravite da postoji mnogo načina da ozbiljno smanjite putne troškove koje ste smatrali neizbježnima, bez obzira planirate li se uključiti u neku od radnih ili volonterskih skupina, čuvati tuđu kuću ili s nekim zamijeniti dom

Naravno da se cijeli svijet ne može proputovati a da baš ništa ne potrošite, ali proučite nekoliko ideja koje će vam pomoći da ozbiljno smanjite putne troškove i doživite što autentičniju avanturu.

Za smještaj ponudite svoje vrijeme i rad

Mnogi putopisci, turistički vodiči i web stranice preporučuju programe razmjene rada kao što je WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). Uz program koji nudi poslove na organskim farmama diljem svijeta tu su i HelpX.net te WorkAway.info, preko kojih jednostavno možete uroniti u nečiju kulturu i steći lokalne prijatelje. Svjetska putnica i autorica putopisa Christine Maxfield ispričala je za portal Budgettravel da je na taj način radila neke od najzanimljivijih poslova, od izronjavanja bisera do mriještenja morskih kornjača. Za putovanja koja je otplatila tek napornim radom kazala je da su bila vrlo ispunjavajuća te da je među domaćinima stekla prijatelje s kojima nikada nije bila usamljena. Drugi je način da u lokalnom hostelu ili pansionu ponudite pomoć jer bi vam vlasnik mogao spustiti cijenu ili ponuditi besplatan smještaj kao naknadu za rad.

Kako početi – odlučite li se za WWOOF, najteža je odluka kamo želite ići. Neke zemlje imaju svoje WWOOF organizacije, internetske stranice i programe. Ako ste stariji od 18, možete se prijaviti i slijediti upute. U nekim slučajevima plaća se upisnina, no to shvatite kao investiciju. Programi obuhvaćaju više od 60 zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland, Argentinu, Kostariku, Tajland, Irsku, Italiju, SAD, Kanadu itd.

Čuvanjem kuća obiđite svijet

Vjerojatno ste čuli za čuvanje ljubimaca, a što kažete na čuvanje kuća kao način za uštedu novca na putovanju? Dalene i Peter Heck kanadski je par koji je prije nekoliko godina zbog putovanja prodao svu imovinu i pokrenuo stanicu www.hecktictravels.com. Počeli su pisati i knjigu o tome kako su na troškovima smještaja, čuvajući tuđe domove, uštedjeli preko 30 tisuća američkih dolara. Glavna ideja je reciprocitet – čuvajte nečiji dom dok ga nema, a on će vam dozvoliti da u njemu budete besplatno. To je situacija u kojoj svatko dobiva jer vlasnik se ne mora brinuti što mu je s kućom (a možda i ljubimcem) dok putnik ima osiguran smještaj.

Kako početi? Mnoge stranice poput House Sitters America, The Caretaker Gazette i Mind My House za učlanjenje traže od 20 do 60 dolara. No i to se može shvatiti kao investicija. Najbolje se prijaviti na više stranica kako biste si povećali šanse da budete izabrani.

Uletite na tuđi kauč

Stranice poput GlobalFreeloaders.com i Couchsurfing.org tvrde da im je cilj okupljanje ljubitelja putovanja te promicanje što autentičnije kulturne razmjene među njima. Princip je da domaćin može došljacima ponuditi društvo ili dodatni krevet, kauč i neki dugi priručni smještaj za prvu ruku. Sudionici pritom zajedno provode onoliko vremena koliko sami odluče - mogu se tek naći na kavi ili ručku - a odlučite li nekoga primiti u svoj dom, a on vam poželi skuhati ručak, još bolje.

Kako početi? Obje stranice zahtijevaju da otvorite besplatan profil. GlobalFreeloaders vam to dozvoljava samo ako ste spremni nekoga primiti u svoj dom u narednih šest mjeseci. Couchsurfing je fleksibilniji pa vam pruža mogućnost da postavite status 'Ne mogu sada (ali se ipak mogu družiti)', što znači da nikoga ne možete udomiti, ali ste otvoreni za upoznavanje s novim putnikom bilo za kratko piće, bilo obilazak grada.

Zamjena kuća

Svi koji su gledali romantičnu komediju 'Prazni' u kojoj Kate Winslet zamijeni svoju ugodnu englesku kolibu za holivudski dom Cameron Diaz vjerojatno su često razmišljali o zamjeni kuća. Prema podacima američkih medija, ta je ideja sve popularnija zahvaljujući stranicama kao što su Knok, Love Home Swap, Intervac, HomeLink i HomeExchange. Na svakoj možete otvoriti račun i pogledati gdje se nude kuće ili stanovi za zamjenu i povezati se sa zainteresiranima. Pritom čak ne morate biti vlasnik kuće ili stana, dovoljno je da ste u trajnom najmu.

Kako početi? Morate se prijaviti na neku od tematskih internetskih stranica, a cijene upisnine variraju i ovise o vremenu koliko je želite koristiti. Primjerice za cijelu godinu na HomeExchangeu treba platiti 9,95 dolara mjesečno, dok godišnja članarina na Intervacu košta 99 dolara.

Volontiranje u inozemstvu

Ustupanje svog vremena za plemenit cilj, bez obzira brinete li se o djeci u lokalnom sirotištu ili pomažete očuvanju okoliša, odlična je prilika da vidite svijet barem za manje novca, ako već ne i besplatno. Odlučite li se za volontiranje, postoje tisuće mogućnosti te organizacija i tvrtki koje vam u tome mogu pomoći. Najbitnije je za početak odlučiti kamo želite ići i kojim biste se plemenitim poslom pritom bavili.

Kako početi? Mogućnosti volontiranja u udaljenim zemljama pogledajte na stranicama idealist.org ili workaway.info. Osim stranih portala i organizacija, informacije potražite i u Volonterskom centru Zagreb ili na njihovoj stranici www.vcz.hr/medjunarodno-volontiranje

Rad u ljetnim kampovima

Ima li boljeg načina da se iskoristi ljetna sezona nego da se novac zarađen zabavljajući se s djecom u kampu potom potroši na putovanja. Mnogo je priča o savršenim provodima u ljetnim kampovima, a ne manjka ni onih o instruktorima koji su tamo otišli nešto zaraditi, a nakon toga s novcem, primjerice, proputovali Ameriku. Odlučite li se prijaviti za instruktora u ljetnom kampu, osim odličnog znanja engleskog, morate biti dobri u sportu ili nekoj drugoj vještini poput fotografiranja.

Kako početi? Otvorite profil na stranicama CampStaff.com i CoolWorks.com. Ne zaboravite se na vrijeme prijaviti za poslove i kampove koji vas zanimaju te redovito provjeravati jesu li vam odgovorili.