FORMULA ZA MRŠAVLJENJE

Kada je najbolje vrijeme za doručak, ručak i večeru?

01.04.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Želite smršavjeti? Novo istraživanje moglo bi vam pomoći u tome. Naime, znanstvenici su otkrili kada je najbolje vrijeme za doručak, ručak i večeru ako želite izgubiti kilograme, a važno je svakoga dana buditi se prije sedam sati ujutro

Svi koji nastoje izgubiti na težini svakako žele povećati konzumaciju dobre hrane, a izbjegavati onu pogrešnu. No, prema novom istraživanju, ključ uspjeha leži u vremenu kada se jede obrok, prenosi Daily Mail

Tako novo istraživanje otkriva kada je najbolje vrijeme za doručak, ručak i večeru, ako želite smršavjeti. Znanstvenici napominju kako je optimalno vrijeme za doručak malo poslije sedam sati ujutro, a idealno vrijeme je sedam sati i 11 minuta. Ručak je pak bolje jesti ranije nego kasnije, i to najbolje u razdoblju između 12:30 i 13 sati, a idealno vrijeme je 12:38.
Večera nakon 19 sati može biti pogubna za dijetu i mršavljenje, a najbolje je večeru pojesti 18:30, dok je idealno vrijeme 18:14.

Istraživanje je provela tvrtka za dijetne proizvode Forza Supplements, a u istraživanju je sudjelovalo tisuću ispitanika koji su odgovarali u koje je vrijeme najbolje jesti kako bi se povećao gubitak na težini.

Istraživanje je pokazalo kako čak 84 posto ispitanika smatra da je pridržavanje određenih razdoblja za obroke presudno za gubitak kilograma, dok 76 posto kaže kako je doručak najvažniji obrok u danu te da uvelike pomaže u smanjenju količine kalorija unesenih u organizam tijekom ostatka dana.

Tri četvrtine anketiranih kažu kako jedu lagani ručak, a popodnevni obrok nikada ne preskaču. Večeru se pak, ako se želi smršavjeti, ne smije preskakati, ali niti jesti prekasno jer smo navečer obično manje aktivni pa se kalorije lako pretvaraju u masti. Stoga trećina ispitanika smatra kako večeru treba jesti svakako prije 19 sati.

Šest od deset ispitanika zaključuje kako preskakanje bilo kojeg obroka otežava gubitak kilograma. Istraživanje dokazuje kako bi se oni koji žele učinkovito smršavjeti trebali pridržavati starog pravila: 'Doručak jedite kao kralj, ručak kao princ, a večeru kao siromah.'

Rezultati istraživanja pokazuju da su četiri sata, u razdoblju od 18 do 22, ključna jer upravo u to vrijeme smo najskloniji 'zgriješiti' i pojesti ono što ne bismo trebali, i to u većim količinama. Tako većina ispitanika, njih 56 posto, kaže kako upravo u tom razdoblju u organizam unesu više od polovice sveukupnih dnevnih kalorija. Tako je većina sklona oko 20 sati nešto grickati pred televizorom. Upravo zbog toga obroci se ne bi smjeli preskakati, a redoviti obroci su ključ uspješnog mršavljenja. Preskakanje obroka rezultira većom gladi i željom za hranom tijekom ostatka dana.

Lee Smith, direktor tvrtke koja je provela istraživanje, kaže kako je ključno redovitim obrocima u tijelo, odnosno u krv unositi određene količine šećera, a tri glavna obroka tijekom dana bi trebali imati između 400 i 600 kalorija. U kasnijim satima tijekom jutra i poslijepodnevnim satima obroke se preporučuje nadopuniti zalogajima s niskim udjelom masti.