Skrivena opasnost

Kad vidite što šećer radi našem tijelu, odmah ćete ga se odreći!

13.11.2019 u 06:34

Bionic
Reading

Šećer sam po sebi nije zlo. No, problemi nastaju kad ga u svoj organizam počnemo unositi u prekomjernim količinama što pak je dalje povezano s nizom zdravstvenih problema koji nas mogu zateći. Stoga je nevjerojatno važno paziti na dnevni unos šećera te se pobrinuti kupiti proizvode s umanjenom količinom šećera

Tko se od nas ne sjeća onog užitka i veselja koje nam je u djetinjstvu pričinjavao onaj štapić šarene šećerne vune koju smo kao klinci jeli po sajmovima i lunaparkovima? Pokvareni zubi, koga je bilo briga. Nesnosnu sreću koju nam je donosila kila šećera nisu mogli spriječiti čak niti bolovi u trbuhu koji bi uslijedili nakon što šećerna groznica prođe.

Danas, naravno, znamo koliko je taj šećer bio loš za nas. Naučili smo da bismo ga radi niza zdravstvenih problema trebali izbjegavati u što širem luku. No, šećer je svuda oko nas, od kechupa do maslaca od kikirikija. Bježati od njega čini se nemogućom misijom. Pa ipak, šećer u manjim količinama ne mora nužno biti loša stvar dok možemo kontrolirati njegov unos.

I tu dolazimo do problema. Skriveni šećeri koje gotovo nikad ne uzimamo u obzir, a nalaze se u gotovo svakoj namirnici koju konzumiramo. Tim više što živimo u prilično hektičnim vremenima u kojima malo tko ima slobodnog vremena. Većinu vremena jedemo brzo i nezdravo. Budući da gotovi proizvodi sadrže gomilu skrivenih šećera, mi se bombardiramo njime u mnogo većim količinama nego što nam treba.

Nebrojena znanstvena istraživanja upućuju na silne opasnosti po zdravlje vezane uz prekomjerni unos šećera. Dijabetes i pretilost tek su neke od njih, ali popis je alarmantno dugačak i poprilično neočekivan.

Srčani problemi

Pretjerana konzumacija šećera povezuje se s povećanom mogućnosti oboljenja od mnogih bolest među kojima su i problemi sa srcem – inače najčešći uzrok smrti na svijetu. Točnije, ljudi koji konzumiraju previše šećera susrest će se, u pravilu, češće s pretilošću, upalom te povišenom trigliceridima, a tu su još i povišena razina šećera u krvi kao i povišeni krvni tlak – ukratko, faktori koji dovode do ozbiljnih problema sa srcem.

Akne

Uz pretjerani unos šećera u zadnje se vrijeme veže i pojava akni. Radi povišene razine šećera u krvi raste i količina inzulina koji pak zatim pokreće lavinu procesa koji rezultiraju razvojem akni.

Recentna znanstvena istraživanja pokazala su vrlo jasno da su tinejdžeri koji unose previše šećera imali 30 posto veće šanse dobiti akne.

Dijabetes

Dijabetes je jedna od očekivanijih stavki našem popisu. Činjenica da je pretjerani unos šećera usko povezan s razvojem dijabetesa tipa 2 odavno je dosta poznata.

Jedna golema studija, koja se provodila u 175 zemalja, pokazala je rako da se rizik od razvoja dijabetesa povećava za 1.1 posto na svakih 150 kalorija šećera.

Starenje kože

Bore su prirodan znak starenja. Nema šanse da ih itko od nas izbjegne, neovisno o zdravlju. Previše šećera, s druge strane, može taj proces starenja kože itekako ubrzati. Potvrđuje to i niz studija koje su pokazale da žene koje konzumiraju previše šećera izgledaju starije od onih koje to ne rade.

Kako reducirati unos šećera?

Dosad smo se uvjerili da prekomjerna konzumacija šećera može imati niz negativnih efekata po naše zdravlje. Da još jednom potvrdimo, razumna konzumacija šećera je savršeno zdrava. Svoju pozornost umjesto toga usmjerite na kontrolu skrivenih šećera.

Nitko od nas, naravno, ne živi u idealnom svijetu u kojem je spremanje obroka od neprocesuirane hrane moguće svaki dan. Tim je važnije u dućanu posegnuti za robom koja ima smanjen udio šećera.

SPAR Hrvatska taj je problem itekako prepoznao o čemu svjedoči i njegova inicijativa da smanji udio šećera u proizvodima vlastitih robnih marki. Pred dvije je godine, tako, smanjio korištenje šećera za 2,3 tone, prošle je pak godine količinu šećera u svojim markama S budget, SPAR Natur pur, SPAR Premium i DESPAR smanjio za još 8 tona.

U 2019. godini SPAR Hrvatska nastavio je s povećanjem broja proizvoda sa smanjenim udjelom šećera, pa se tako na policama SPAR i INTERSPAR trgovina može pronaći mnoštvo novih proizvoda s manje šećera poput SPAR Natur pur Bio-Ketchupa, S-BUDGET Estragon Senfa, napitka SPAR fresh Bitter Lemon, SPAR Granola Müsli od kokosa i Doppel keksa.

U okviru ove inicijative SPAR Hrvatska neće koristiti umjetne zamjenske šećere u proizvodima vlastite robne marke, već će smanjiti količinu šećera u recepturama bez da je time došlo do promjene okusa. Potrošnja proizvoda s manjim udjelom šećera do kraja ove godine rezultirat će smanjenjem od ukupno 21 tone šećera.

Što stručnjaci savjetuju?

Postoje brojni benefiti za naše tijelo odreknemo li se makar dijela šećera koji inače konzumiramo. Recimo, članak objavljen u službenom časopisu Međunarodnog društva za bihevioralnu neuroznanost navodi kako unos šećera može dovesti do povećanja broja i/ili afiniteta opioidnih receptora, što potiče na daljnje konzumiranje šećera i pridonosi pretilosti. Odricanje od slatkih zalogaja pomoći će vam obuzdati žudnju i zaustaviti tu destruktivnu naviku.

Istraživanje na koje se, pak, referiraju autori knjige 'Zero Sugar Diet' navodi da na svakih pet posto ukupnih kalorija koje dobivamo iz dodanih šećera rizik od dijabetesa raste nevjerojatnih 18 posto. Prema tome, ako unosimo u tijelo oko 1800 kalorija dnevno, maksimalna dnevna količina šećera trebala bi biti oko 24 grama, što je oko jedne i pol jušne žlice šećera.

Studija koju je objavio BMC Public Health pokazala je kako je on glavni uzrok nastanka karijesa i propadanja zubi, kako kod djece, tako i kod odraslih, i to bez obzira unosite li ga hranom ili pićem. Za blistav osmijeh radije se suzdržite od slatkih izvora ugljikohidrata.

Prehrana bogata rafiniranim šećerom, pokazalo je istraživanje provedeno na Harvard Medical School, može narušiti funkciju mozga i pojačati simptome depresije. Prema tome, sladoled ili čokolada će vam možda i pomoći u trenutnom dizanju raspoloženja, ali šećer nikako nije hrana za vaš mozak i neće doprinijeti većoj usredotočenosti.

Izbjegnite probleme, krenite u kuhinju

Kao što smo već rekli, najbolji način da doskočite skrivenim šećerima kuhanje je vlastitih obroka. Stoga smo za vas u nastavku pripremili nekoliko ukusnih i zdravih recepata koji će vam garantirano pomoći u prevenciji gore spomenutih problema.

Varivo od povrća i piletine

5 žlica SPAR ekstra djevičanskog maslinovog ulja

400 g pilećeg filea

1 poriluk (100 g)

½ žlicice nasjeckanog ružmarina

1 crvena paprika (200 g)

1 žuta paprika (150 g)

1 tikvica (150 g)

250 g krumpira

Na zagrijanom ulju popecite meso narezano na kockice da dobije zlatnu boju. Dodajte nasjeckani poriluk i ružmarin i pirjajte na laganoj vatri, zatim dodajte narezane paprike i još kratko popecite uz miješanje. Dodajte krumpir i tikvice narezane na kockice, podlijte s malo vode i poklopljeno na laganoj vatri kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre, dodajte vodu (700 ml) i vratite na vatru. Kad zakuha kuhajte još oko 10 minuta.

Yu shan svinjetina

500 g svinjetine

1 bjelanjak

½ žličice soli

1 žlica svijetlog soja umaka

1 žlica škrobnog brašna

150 ml ulja za prženje

2 žlice suncokretova ulja

100 g bambusa iz konzerve

100 g crvene paprike

100 g zelene paprike

2 žlice tamnog soja umaka

1 žlica vina

1 mladi luk

½ žličice SPAR VITAL brezin šećer - ksilitol

1 žličica rižinog octa

1 žličica sečuanskog ulja

Svinjetinu narežite na tanke štapiće i dodajte razmućeni bjelanjak, sol, soja umak i škrobno brašno. Ostavite stajati 10-ak minuta. U voku na zagrijanom ulju pržite pola količine mesa, izvadite ga, a zatim pržite preostali dio. Ulje na kojem ste pržili meso odlijte pa ulijte 2 žlice suncokretova ulja, na kojem potom popecite bambus i papriku narezanu na štapiće. Vratite prženo meso, dodajte tamni soja umak, vino, nasjeckani mladi luk, šećer, sečuansko ulje i rižin ocat. Poslužite uz rezance.

Žele od marelica

1 žličica želatine

800 ml vode

200 g marelica očišćenih od koštica

200 g dinje

1 žličica SPAR VITAL Zukka sladilo - eritritol

½ žličice cimeta mljevenog

1 tabletica SPAR VITAL stolnog sladila sa stevijom

Želatinu prelijte s oko 50 ml hladne vode, ostavite stajati oko 5 minuta, a zatim ocijedite. U dublju zdjelu stavite jogurt, dodajte marelice, koje ste prethodno usitnili u električnoj sjeckalici, dinju narezanu na kockice, limun šećer i cimet. Ocijeđenu želatinu prelijte s oko 50 ml vruće vode, dodajte tabletu zaslađivača, otopite i postepeno umiješajte u jogurt. Sve dobro izmiješajte i izlijte u čaše za posluživanje. Desert stavite u hladnjak na 3 sata i poslužite.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa Sparom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.