DOBRO JE ZNATI

Jesu li tange opasne za zdravlje?

16.10.2013 u 10:59

Bionic
Reading

Tange se čine kao odličan izbor kada ne želite da vam se ispod odjeće nazire donje rublje. No tange se ponekad čine pretijesne, žuljaju i neudobne su, a neki ih, pak, smatraju poprilično nehigijenskima. No jesu li tange doista loše za vaše zdravlje?

Doktorica Jill M. Rabin, profesorica ginekologije i opstetricije na Albert Einstein College of Medicine, i doktorica Shieva Ghofrany iz klinike Stamford pozabavile su se pitanjem što nam donje rublje doista čini 'tamo dolje' te otkrivaju koliko donje rublje može utjecati na zdravlje i jesu li tange doista loše za zdravlje, piše Huffington Post

Tange nisu nužno loše za vas
To zapravo ovisi o vašoj sklonosti infekcijama. Prema riječima doktorice Rabin, problem nastaje ako imate predispozicije za dobivanje infekcije, bilo mokraćnog mjehura ili vaginalne infekcije, te se u slučaju nošenja tangi ta infekcija znatno teže liječi.

Osim toga, postoji i nekoliko vrsta tangi koje vas više izlažu zdravstvenom riziku. Mnoge tange, posebice one seksi čipkaste, napravljene su od neprozračnih materijala, a ne pamuka. Kako savjetuje doktorica Ghofrany, trebali bismo uvijek nositi pamučno donje rublje, a to se odnosi na cijele gaćice, a ne samo na onaj dio koji se nalazi između prepona. Kada je samo srednji dio napravljen od pamuka, a ostatak gaćica od nekog drugog materijala, donje rublje nije dovoljno prozračno pa se zadržava veća količina vlage koja olakšava pojavu infekcija.

Osim toga, čak i ako su tange u potpunosti pamučne, njihov mali oblik može stvoriti izravan zdravstveni rizik. Naime, mini tange vulvu izlažu svoj drugoj odjeći, a s obzirom na to da veliki broj žena nosi tajice ili skinny traperice koje su napravljene od materijala kao što je likra, vrlo lako nastaje veća količina vlage koja se zadržava i izaziva infekcije.

Tanki komad materijala između prepona nerijetko se pomiče te omogućava prijenos bakterija s jednog na drugo mjesto, pa tako bakterija E. coli koja se često nalazi u debelom crijevu, tijekom fizičke aktivnosti se vrlo lako pomoću tangi može prenijeti do vagine ili mokraćnog kanala.

Glavni zdravstveni rizici kojima se izlažemo noseći tange su, osim infekcija, iritacije. Infekcije se događaju kada se poremeti ravnoteža vaginalnog okoliša, uključujući i razine vlažnosti od vaginalnih izlučevina. Najčešće su gljivične infekcije i bakterijske infekcije, uglavnom bakterijska vaginoza. Nošenje tangi često zna izazvati iritacije na području vulve i rektuma.

Nošenje tangi za vrijeme mjesečnice može dodatno povećati te rizike. Ako ste već skloni infekcijama, govori dr. Rabin, vrijeme mjesečnice za vas je poprilično osjetljivo. Uredan pH rodnice je kiseli, a krv povisuje razinu pH. Kada raste razine pH, tada nastaju povoljniji uvjeti za razvoj bakterija. Ako niste skloni infekcijama, nošenje tangi za vrijeme mjesečnice ne bi vam trebalo naškoditi, no ako ste inače skloni infekcijama, trebali biste biti oprezniji u to vrijeme.

S obzirom na sve rizike, nošenje tangi je relativno sigurno, no svakako valja biti oprezan: radije birajte pamučne tange.