OVISNOST O HRANI

Jesu li kulinarske emisije recept za debljanje?

18.03.2015 u 09:36

Bionic
Reading

Volite li isprobavati recepte iz kulinarskih emisija, a muči vas višak kilograma, možda je problem u tome što rado kuhate i nesvjesno jedete više

Studija Sveučilišta Cornell proučavala je razliku između onih koji gledaju kulinarske emisije samo za zabavu i onih koji vole kuhati prema danim receptima. Ispostavilo se da oni koji kuhaju imaju oko pet kilograma više od onih koji samo gledaju emisije.

U studiji je sudjelovala 501 osoba u dobi od 22 do 35 godina.

Njena voditeljica Lizzy Pape kaže da je razlog tome pripremanje obilnih porcija u kulinarskim emisijama, a gledatelji ne prilagođavaju recepte svojim potrebama te na kraju često zapostavljaju zdravstvenu stranu. Liječnica Keri Gans za Yahoo Food također naglašava da bi se autori recepata trebali pobrinuti za to da oni budu zdraviji, s manje šećera i soli.

Sigurno je to da domaća kuhinja ima manje nezdravih sastojaka ako je uspoređujete s brzom hranom ili onom u prosječnim restoranima, ali ako često kuhate veće količine prema zasitnim receptima iz kulinarskih emisija, moguće je da će se kile brzo nagomilati.

Gans naglašava kako treba proučiti recept i probati zamijeniti namirnice koje debljaju. Tako pirjanje na maslacu možete djelomično zamijeniti temeljcem, a bijeli šećer smeđim ili čak prirodnim sladilom poput stevije.