Nikad nije kasno

Skijanje u trećoj životnoj dobi? Da, jer nikad niste prestari za snježne radosti!

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ski Amade

U trećoj životnoj dobi želite prvi put na skije? Nije nemoguće. Pitali smo stručnjake kako da se pripremite za avanturu bez ozlijeda te smo za vas pronašli posebne popuste za zimovanje za 60 +.

Ušli ste u treću životnu dob i smirili se. Za vas je, mislite, zabavi kraj, a sve zahtjevnije sportove potrebno je ostaviti sa strane i mudro izbjegavati zbog potencijalnih ozljeda. No pred vratima je zima, a s njom dolaze i zanimljive aktivnosti na snijegu i što sad? Bilo da ste iskusni skijaš ili da još niste stali na skije, zapamtite: niste prestari za snježne radosti.

Priprema je najvažnija

Ipak, s obzirom na to da je vaše tijelo sporije, da se brže umara te da je ozljede u trećoj životnoj dobi malo teže sanirati i preboljeti, prije skijanja obavezno i temeljito pripremite tijelo.

'Kao i svaki drugi sport, skijanje zahtjeva dobru tjelesnu pripremu. Početnici, ali i iskusni skijaši, a osobito oni starijih dobnih skupina, trebaju tome posvetiti posebnu pažnju. Ako želite ići na skijanje, a niste u formi, bilo bi najbolje da se krajem ljeta, odnosno početkom jeseni, počnete pripremati uz adekvatne vježbe i stručno vodstvo', savjet je doktora Danijela Mateka, ortopeda poliklinike Terapija.

Zahtjevnije vježbe, kako je rekao, nemojte provoditi sami, no nekoliko mjeseci prije skijanja možete češće šetati, lagano planinariti, istezati se uz yogu i pilates (opet preporučljivo uz nadzor stručnjaka). Onima koji se nekom od ovih ili drugih aktivnosti bave redovito, pripreme za zimovanje bit će puno lakše i trajati kraće.

Što kad dođem na skijalište?

Vaš odmor upravo počinje. Zahvaljujući boljoj opremi, evoluciji skija i pancerica, skijanje danas nije ni približno jednako krutom skijanju kakvo je postojalo prije. Udobnija obuća, manje i okretnije skije vaše će tijelo poštedjeti muke. Prije nego krenete na snijeg na vama je samo da se naspavate i dobro zagrijete.

'Specifične vježbe istezanja i zagrijavanja nužno je provoditi prije početka, a kvalitetno istezanje mišića i tetiva i nakon završetka aktivnosti. Tako se znatno smanjuje šansa nastanka najčešćih ozljeda - rupture mišića, tetiva i ligamenata kao i ozljeda zglobova ramena, lakta, kukova i posebice koljena', upozorava dr. Matek.

Na skijanje uvijek pođite odmorni jer je skijanje, uz tenis, jedan od najzahtjevnijih sportova u ovoj dobi te se osim ozljeda, uslijed nepravilnog pokreta, možete ozlijediti i uslijed pada zbog umora ili vrtoglavice.

Upravo zato vrlo je bitno izabrati i pravo skijalište, jer u današnje vrijeme postoje skijališta s većim izborom staza, bržim liftovima i većom ponudom popratnih aktivnosti, koja vam omogućuju da se u kraćem vremenskom periodu više puta spustite niz adekvatnu padinu. Zašto je to bitno? Jer se osobama nakon 60 savjetuje u prosjeku skijati tri sata dnevno te se ostatak dana opuštati uz šetnju ili plivanje. Ski Amade primjerice, zato nudi posebne sedmodnevne programe za skijaše starije od 60 godina koji na zimovanju osim laganijih staza i bržih liftova mogu pronaći i dosta popratnog sadržaja. Nije manje bitno da sve to dobiju uz povoljnije cijene te uz besplatnu ski kartu za svih šest dana skijanja.

Škola skijanja ne smije se zaobilaziti

Ako ste prvi put na skijama, nikako, ali baš nikako nemojte pokušavati skijati bez instruktora. To vrijedi za osobe svih starosnih dobi, ali posebno za starije osobe koje spadaju u rizičnu skupinu za trajne ozljede.

'Izuzetno je važna pravilna tehnika skijanja, naučena u školi skijanja uz nadzor stručnih osoba, kojom se osim većeg uživanja u bijelom sportu postiže i manje naprezanje tijela, a tako i smanjuje šansa ozljede', upozorenje je dr. Mateka.

Nadodao je i da je odmor jednako bitna komponenta jer se tijekom odmora tijelo oporavlja i priprema za sljedeće napore bez prenaprezanja sustava za kretanje.

'Ako odmor traje prekratko ili se ne provodi na adekvatan način, za očekivati je nastanak nekog od kroničnih sindroma prenaprezanja ali i akutnih ozljeda sustava za kretanje.', objašnjava.

Uz dobru pripremu, pravilne tehnike skijanja, pravu opremu i odmor, na zimovanju ćete uživati bez imalo straha. Ako i dođe do manje ozljede uslijed nespretnog pada ne brinite – svi padaju i sve će proći. U slučaju da se ozbiljnije ozlijedite, svakako potražite liječnika na skijalištu te nakon pregleda pođite u wellness gdje ćete opustiti mišiće i umiriti tijelo.

Zato je možda i najbitnije od svega, prije samog putovanja istražiti koje skijalište vam pruža sve te stvari i svu potrebnu skrb. Ski Amade starijima od 60 nudi nekoliko različitih paketa. Akcija vrijedi za dva različita perioda u godini te možete na skijanje zimi (počinje početkom sezone i traje do 22. prosinca) ili na proljeće (30. ožujka i traje do 6. travnja).

Ponuda vrijedi isključivo za osobe rođene do 1959. Zato isplanirajte svoju bijelu austrijsku avanturu, iskoristite popuste uz predočenje osobne iskaznice i uživajte na snijegu!

Čuvajte glavu, pazite na boju staze!

Staze su klasificirane po nagibu i zato pazite da ne zalutate na onu za koju niste spremni.

  • Plava staza staza je za početnike. Najlakša je i mogu je svladati  i oni koji su prvi puta na skijama;
  • Crvena staza namijenjena je naprednijim skijašima koji mogu kontrolirati brzinu i za one koji znaju skijati  kroz zavoje;
  • Crna staza namijenjena samo iskusnim skijašima i ekspertima. Velikog je nagiba i zahtjevnosti. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!