KOCKE ZA PET

Jeste li probali ovako dobar kolač s makom?

10.04.2014 u 07:31

Bionic
Reading

Čak i ako niste ljubitelji maka, ovaj bi vas kolač mogao nagnati da promijenite mišljenje

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

brašno: 500 g
prašak za pecivo: žličica
šećer: 125 g
maslac: 250 g
jaje: 1
hladna voda: 8 žlica
krušne mrvice: 2 žlice

Tijesto II – krema:

mak, mljeveni: 500 g
mlijeko, vrelo: 5 dl
puding, vanilija: 2 vrećice
mlijeko: 7,5 dl
šećer: 150 g
jaje: 3
punomasno vrhnje: 250 g
višnje: staklenka (720 ml)

Ukrašavanje:
šećer u prahu

Priprema

Tijesto I: Umijesiti brašno, prašak za pecivo, šećer, maslac, jaje i osam žlica hladne vode, tako da se dobije glatko tijesto. Zamotati u foliju za očuvanje svježine i staviti u hladnjak da miruje oko 30 minuta. Lim za pečenje (veličine 40 x 30 cm) namazati s malo ulja te dno prekriti papirom za pečenje. Višnje staviti u cjedilo da se ocijede. Zagrijati pećnicu na 175 °C. Tijesto raspodijeliti na dva dijela i to tako da s dvije trećine tijesta obložimo dno lima.

Zatim vilicom izbosti tijesto, posuti krušnim mrvicama i na to izliti drugo tijesto – kremu. Ocijeđene višnje raspodijeliti po drugom tijestu – kremi te ih lagano utisnuti žlicom do polovine. Trećinu preostalog tijesta tanko razviti (20 x 50 cm). Kotačićem za tijesto izrezati trake i slagati po kolaču u obliku rešetke. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 70 – 75 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se potpuno ohladi. Prije serviranja narezati i posuti šećerom u prahu.

Tijesto II – krema: Zakuhati 5 dl mlijeka, preliti po mljevenom maku, izmiješati, prekriti i ostaviti oko 30 minuta da nabubri. Dvije vrećice pudinga s okusom vanilije izmiješati s 15 dag šećera i 1,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka (6 dl) zakuhati. Skloniti sa štednjaka, umiješati puding te vratiti na štednjak i kuhati oko minute, neprestano miješajući. Lonac s pudingom skloniti sa štednjaka i staviti u hladnu vodu da se brže ohladi. Povremeno promiješati metlicom za snijeg. Vilicom izraditi tri jaja u zdjelici. Izmiješati ohlađeni puding i ohlađeni mak. Zatim dodati punomasno vrhnje i jaja. Metlicom za snijeg dobro izmiješati te izliti na prvo tijesto.