HRPA ODJEĆE, STILU NI TRAGA

Jeste li i vi žrtva tipičnih šoping grešaka?

26.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Ormar vam je prepun stvari, jedva zatvarate ladice, no svejedno prije izlaska zbunjeno stojite ispred ormara pitajući se što odjenuti? Uvjereni ste da niti jedan komad koji imate u ormaru ne valja? Možda korijen problema leži u načinu na koji i što kupujete. Proučite jeste li žrtva pet najčešćih šoping pogrešaka

Ignoriranje pravila od tri komada odjeće
Sigurno vam je dobro poznat modni savjet da ne treba kupovati odjeću koju ne možete kombinirati ni s jednim odjevnim predmetom iz svog ormara – samim time takav šoping zahtijeva još jedan šoping. Međutim prema riječima Linde Lee, savjetnice u Macy'su, nije dovoljno ni da se novi odjevni predmet slaže samo s jednim komadom u vašem ormaru. Ono što trebate poštivati je pravilo od tri komada odjeće. Kada god ste u šopingu, bez obzira kupujete li naušnice ili pak cipele, zapitajte se: 'Mogu li ovaj odjevni predmet nositi uz bar tri stvari iz svog ormara?' Ako je odgovor da, tada je šoping isplativ, piše Yahoo Shine.

Zaboravljate na ono što već imate
Nicole Chavez, stilistica slavnih osoba kao što su Catherine Zeta Jones i Katherine Heigl, kaže kako je za uspješan šoping ključno smanjiti vrijeme provedeno u njemu i dobro pogledati što točno imate u ormaru. 'Ako u šopingu obično provodite četiri sata, smanjite to na dva sata, a preostalih dva posvetite pregledavanju ormara. Skratite one predugačke hlače koje vam već mjesecima stoje u ormaru, odnesite postolaru na popravak one štikle koje ne nosite zbog oguljenih peta, očistite onu uvijek modernu kožnu jaknu', savjetuje Nicole i dodaje da je činjenica da će i popravci nešto koštati, no ipak u znatno manjoj mjeri od onoga koliko bi vas koštao šoping. Time ćete iskoristiti pun potencijal odjeće i obuće koju već imate, složiti nove stajlinge, uštedjeti te biti zadovoljniji.

Kupujete iste stvari
Kada vam se dogodi da vas za vrijeme šopinga partner, prijateljica ili netko treći već pita kobno pitanje 'pa zar nemaš takvu identičnu majicu/vestu/cipele/hlače u ormaru', vrijeme je da se zaustavite. Jedan određeni komad odjeće sasvim vam je dovoljan, a dva, tri ili više istih odjevnih predmeta doista vam ne trebaju.

Samozavaravanje
Do poda dugačka suknja na prugice odlično bi vam pasala s topićem za kakvu koktel zabavu, a svilena bluzica predivno bi izgledala u kombinaciji s onom crnom suknjom i dugačkom ogrlicom koje ste vidjeli u dućanu pokraj… poznato? Kada se počnete uvjeravati takvim pričicama o tome gdje i kada ćete nositi tu odjeću, vrijeme je da se zaustavite jer više ne kupujete odjeću koja vam treba za vaš način života, već za život kakav biste željeli imati ili se nadate da ćete ga imati. Kako biste spriječili bacanje novca, bezrazložno punjenje ormara i samozavaravanje, zaustavite se onoga trenutka kada se čujete kako izgovarate rečenice tipa 'možda iduće godine…' ili 'jednoga dana…' i slično.

Stalno kupujete istu odjeću
Ormar napunjen klasičnom i neupadljivom odjećom neutralnih tonova ponekad se čini kao najbolji način da spriječite nepotrebno trošenje. Međutim prva i vrlo očita stvar je da su takve jednake kombinacije vrlo dosadne. Ukoliko kupujete jednoličnu odjeću, izbjegavate bilo kakve uzorke, jače boje i printove - neminovno ćete osjećati potrebu da nadopunite ormar i na kraju ga prepunite dvadesetom po redu običnom i praktičnom bijelom majicom. Rješenje? Priuštite si jedan ili dva odjevna komada vrlo upadljive boje ili uzorka. Nicole Chavez preporučuje na primjer balerinke s uzorkom leoparda, uz koje će i najjednostavniji stajling izgledati ljupko. Šal cvjetnog printa ili pak detalj u boji ciklame isto tako će izazvati transformaciju. Upadljive detalje kombinirajte s jednostavnom odjećom i uskoro ćete primijetiti razliku – bolje ćete izgledati, bolje ćete se osjećati i manje ćete trošiti.