NEVOLJE U KUHINJI

Jela koja i vrhunskim kuharima zadaju muke

04.12.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Kuhanje je poput čarolije, posebno kada gledamo vrhunske chefove. No i oni imaju loše dane i listu poslova koje bi najradije izbjegli jer su zahtjevni i teški, bez obzira na iskustvo i znanje

Pačji batak

Iako se ne čini kao neko zahtjevno meso za pripremu, pečenje pačjeg batka prava je tortura za kuhare. Razlog je to što koža mora biti zlaćana i hrskava, a kada se mast s bataka počne otapati u vrućoj tavi, jako prska i kuhar trpi sitne opekline.

Prženi rakovi

Prženi rakovi jedna su od omiljenih poslastica u Americi, a i kuhari sami vole hrskavu koricu s ukusnim mesom. No priprema je jednako bolna kao i u slučaju pačjeg batka. Dok se rak prži u vrelom ulju, njegove iznutrice se rasprsnu zbog topline i po kuharu opet prskaju vrele bombice ulja. Svemu tome prethodi ubijanje raka da bi se uopće mogao pržiti.

Prženje u ulju izaziva opekotine zbog prskanja
Čišćenje ribe

U nekim zemljama postoje vrste velikih riba u koje se zavuku gliste. Dužnost je kuhara da ribu očisti i filetira, ali i dobro pripazi da gostu na tanjur odjednom ne isplazi glista.

Pečena crvena paprika

Lijepa crvena paprika ima dug put dok ne postane ukusna i pečena. Niti jednom kuharu nije lako guliti koru s paprika kuhanih na pari. Komadići kore se trgaju i lijepe za prste, zbog čega je taj posao još teži. A zatim još ostaje čišćenje sjemenki…

Tripice

Nema puno ljubitelja tog jela, a kuhari su vjerojatno sretni zbog toga. Želudac prvo mora biti jako temeljito opran i očišćen od ostataka. Nakon toga se stavlja u hladnu vodu i kuha dva do tri sata. No to nije sve, jer nakon toga tripice moraju odstajati u čistoj vodi u hladnjaku preko noći. I za kraj, slijedi još jedno trljanje i čišćenje solju prije konačne pripreme.

Koprive

Poznato je kako kopriva peče, ali u kuhinji može biti dio izvrsnih umaka ili primjerice pesta. Prije nego postane dio finog jela, mora se pažljivo pripremiti. Kuhar nosi dvostruke rukavice da izbjegne ubode iglica na koprivi, a u žurbi se nekima znalo dogoditi da pomisle da je u kutiji špinat pa ih je opekla kopriva.

Raža

Jako je skliska i stoga teška za čišćenje, piše First We Feast. Uz to postoji velika šansa da ćete se ubosti oštrom kosti i zaraditi ranu koja će zacjeljivati oko dva tjedna.

Svinjska kožica

Kuha se oko tri sata jer je pretvrda da se može obrađivati. Nakon kuhanja hladi se u hladnjaku, kao i tripice, a tada započinje pravi posao. S kože nožem treba odstraniti i najmanje komadiće sala, što je izuzetno teško zbog toga što je skliska.

Timijan

Kuhari mrze trgati listiće timijana jer su sitni i treba im jako puno vremena za jednu punu šalicu.