U TRI KORAKA

Jednostavan recept za pikantna pileća krilca

18.03.2016 u 07:34

Bionic
Reading

Ljubitelji pikantnih umaka i okusa mogu doći na svoje i kada je roštiljanje u pitanju, a s ovako ukusnom marinadom, krilca će se topiti u ustima

Uz klasične pripreme mesa na roštilju, treba ponekad malo i eksperimentirati, a sve koji vole pikantniji okus oduševit će ovaj recept za ukusna krilca.

Krila kraljeva žara

Vrijeme potrebno za pripremu: 30 min. + mariniranje 4 sata
Sastojci (za 10 osoba):
1,4 kg krila, bez gornjeg dijela i s odvojenim nogama
120 ml sojinog umaka
120 ml preljeva za salate

Umak:

60 g maslaca
žlica sojinog umaka
60 ml gustog umaka od čilija

Priprema:

U vrećicu pomiješamo sojin umak, preljev za salate i u to stavimo krila. Zatvorimo vrećicu i dobro protresemo tako da se sve izmiješa. Krila se u hladnjaku mariniraju četiri sata, a najbolje ih je ostaviti preko noći.

Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. U maloj tavi rastopimo maslac, dodajemo žlicu umaka od soje i čili. Maknemo s topline i pustimo da odstoji.

Krila izvadimo iz marinade i obrišemo papirnatim ručnicima. Pečemo na umjerenoj vatri 25-30 minuta kako bi dobila lijepu smeđu koricu.

Kad su gotova, maknemo ih s žara, stavimo u veću posudu i prelijemo umakom.

Naučite tajne dobrog roštilja

Sve tajne dobrog roštilja inače možete saznati u hotelu Falkensteiner Iadera od 1. do 3. travnja u Punti Skali. Tijekom 7-satnog programa majstori roštilja naučit će vas baš sve – od pripreme žara za roštilj, pripreme mesa, direktnog i indirektnog pečenja i čišćenja žara do raznih trikova i manje poznatih činjenica vezanih za umijeće roštiljanja – npr. to da roštilj treba imati poklopac jer se na taj način zadržavaju toplina, vlažnost i dim, hrana se brže peče i sočna je te da se rešetke uvijek moraju zagrijati na maksimalnu temperaturu, čak i ako recept zahtijeva srednju ili nisku temperaturu.

Jedan od važnih savjeta je i taj da roštilj treba pripremiti tako da ima dvije toplinske zone - vrući dio za male komade mesa i hladni dio za odlaganje hrane i velike komade mesa - te da se čestim otvaranjem gubi na temperaturi, vlažnost i dimu, što povećava vrijeme kuhanja i nepotrebno isušuje meso.