AMAZONSKO ČUDO

Je li ovo otrovna gusjenica ili slatka ptičica?

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 23.03.2015 14:48
  • Objavljeno 23.03.2015 u 12:39
ptica gusjenica

ptica gusjenica

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Nevjerojatna amazonska muholovka evolucijom je dobila sjajnu prilagodbu – izgleda poput otrovne gusjenice

Većina životinja oslanja se na roditelje kad je u pitanju sigurnost tijekom odrastanja, no ne i amazonska muholovka (Laniocera hypopyrra). Ova ptičica ima vrlo neobičnu, ali efikasnu obranu od grabežljivaca – dok raste, izgleda poput otrovne gusjenice, piše National Geographic

Tek izlegli ptići već imaju narančasto šiljato perje zbog kojeg izgledaju kao gusjenice koje koriste šarene boje kao upozorenje da su otrovne. Kako bi njihovo kostimiranje bilo još učinkovitije, male ptice se čak i miču kao gusjenice.

Grabežljivci su glavni uzrok smrtnosti mladih ptica, pa je evolucijska prilagodba potpuno logična. Tijekom generacija amazonske muholovke razvile su još nekoliko navika koje pospješuju preživljavanje mladunčadi, poput rjeđeg hranjenja kako bi se ptići što sporije micali. Amazonske muholovke također ne traže hranu kad čuju da netko dolazi kao što to ostale ptice čine dok su još u gnijezdu.

Znanstvenici pretpostavljaju da su amazonske muholovke svoje prilagodbe razvile jer mladunci ostaju dugo u gnijezdu prije nego što ga samostalno počinju napuštati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!