TKO BI REKAO

Je li ovo najbolji lijek za mamurluk?

09.10.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Najbolji lijek protiv mamurluka? Prema najnovijoj studiji za tu boljku najbolji lijek je Sprite, piće od limuna i limete

Kineski znanstvenici ispitali su 57 pića, od biljnih čajeva do gaziranih pića. Rezultati su pokazali kako određena pića pomažu ubrzati proces razgradnje alkohola, a samim time pomažu i umanjiti tegobe mamurluka. Neka pića pak taj proces usporavaju pojačavajući agoniju mamurluka, piše Daily Mail

Do sada se vjerovalo kako se jutro poslije, kako bi se ublažio mamurluk, treba posegnuti za šalicom jake kave ili pak koktelom Bloody Mary, no znanstvenici sada tvrde da je najbolji lijek za mamurluk Sprite.

U istraživanju su kineski znanstvenici ispitali 57 pića, u rasponu od biljnih pa do gaziranih pića, a na kraju je zaključeno kako je po pitanju mamurluka najbolji Sprite, piće od limuna i limete.

Znanstvenici su tijekom istraživanja proučili što uzrokuje mamurluk te su otkrili da je, osim samog alkohola,  odgovoran i proces njegove razgradnje u tijelu koji uzrokuje simptome kao što je mučnina i glavobolja.

Kada pijemo, jetra ispušta enzim alkohol dehidrogenazu (ADH) koji razgrađuje etanol u alkoholu u kemijski spoj acetaldehid pa tako manje alkohola ulazi u krvotok. Tada se ostatak alkohola uz enzim aldehid dehidrogenazu (ALDH) razgrađuje na spoj acetat. Acetat se smatra bezopasnim i povezan je s dobrim učincima alkohola, no jača izloženost acetaldehidu uzrokuje simptome mamurluka.

S time na umu znanstvenici sa Sveučilišta Sun Yat – Sen testirali su izbor pića, od čajeva, vrućih biljnih napitaka i raznih gaziranih pića. Otkriveno je kako biljni napitak sa sjemenkama konoplje zapravo povećava trajanje procesa ADHi i sputava proces ALDH, tako da mamurluka traje dulje. No Sprite se našao među pićima koji ubrzavaju proces ALDH; alkohol se razgrađuje brže, a mamurluk traje kraće.

Dobra vijest je i ta da s godinama glavobolje izazvane mamurlukom postaju manji problem. Naime, glavobolje su posljedica oticanja mozga zbog alkohola koji tada pritišće o lubanju. No s godinama mozak se smanjuje i skuplja, tako da ima više prostora ako mozak nabubri.