SNAGA KALCIJA

Je li mlijeko doista zdravo za kosti?

13.05.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Mlijeko se često povezuje s jakim i zdravim kostima, a američki liječnici dulje vremena preporučuju svakome starijem od osam godina barem tri šalice mliječnih proizvoda dnevno. No tijekom godina znanstvenici su pronašli određene nedosljednosti u vezi između mlijeka i zdravlja kostiju. Stoga se nameće pitanje pomaže li doista mlijeko u jačanju kostiju

Jedan od glavnih sastojaka za zdrave kosti je kalcij, mineral koji pruža strukturnu snagu kostima i zubima te pomaže tijelu obavljati brojne druge funkcije, kao što je prenošenje živčanih impulsa. Tijelo normalno kalcij dobiva iz hrane, ali ako to nije moguće, doći će do povlačenja kalcija iz kostiju, čineći ih slabijim.

Zbog toga razloga Nacionalna zaklada za osteoporozu preporučuje između 1.000 i 1.200 miligrama kalcija dnevno. 'Mlijeko i mliječni proizvodi dobar su izvor kalcija. U principu svaka porcija mliječnih proizvoda – jedna šalica mlijeka, čaša jogurta, komadić sira – sadrži oko 300 mg kalcija. To zapravo znači da konzumacijom svega tri porcije mliječnih proizvoda možete dobiti potrebnu dnevnu dozu kalcija', kaže doktor Michael Lewieck, iz New Mexico Clinical Research & Osteoporosis Centera

Posljednjih nekoliko godina neki znanstvenici tvrde da mlijeko može uzrokovati gubitak kalcija iz kostiju. Ova teorija tvrdi kako probavljanje mlijeka ostavlja 'kisele ostatke' koji čine urin, a time i cijelo tijelo, kiselijim. Posljedično, tijelo povlači alkalne minerale, kao što je kalcij, iz kostiju.

Neki stručnjaci također ističu kako su prijelomi kostiju češći u zemljama koje konzumiraju najviše mliječnih proizvoda. No istraživanje iz 2011. godine naglašava kako su za zdravlje kostiju važni brojni čimbenici, poput fizičke aktivnosti, genetike i težine. Doista, stopa loma kostiju viša je u razvijenim zemljama, što pak može biti uzrokovano sjedilačkim načinom života i nedostatkom kretanja, a ne potrošnje mlijeka.

Tijekom godina, istraživanja su išla naprijed i natrag po pitanju djelovanja mlijeka na kosti. Nedavna studija pokazala je kako su starije osobe koje su kao tinejdžeri pile puno mlijeka zapravo imale povećani rizik od frakture kuka. Druga studija, međutim, pokazala je kako konzumacija mlijeka i jogurta rezultira većom gustoćom koštane srži u kuku. Sve u svemu, većina istraživanja ukazuje na to da mliječni proizvodi imaju neke pozitivne učinke na zdravlje kostiju, djelomično i zbog hranjivih tvari koje se nalaze u njemu.

'U pogledu rasta i zdravlja kostiju, potrebna je određena količina proteina, kalija, kalcija i drugih hranjivih tvari. Hrana koja sadrži najuravnoteženiju količinu tih tvari je mlijeko i mliječni proizvodi,' kaže René Rizzol, voditelj odjela za bolesti kostiju u Ženevi.