ČESTE DILEME

Je li 'guglanje' simptoma bolesti dobra ili loša ideja?

06.03.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Desetak američkih stručnjaka razriješilo je najčešće zdravstvene dileme. Njihovi savjeti mogu pomoći i vama

Dosad je većina nas savladala zdrave životne osnove - jedemo doručak, dobro spavamo i redovito vježbamo. Ali ponekad, čak i oni koji prakticiraju najzdraviji stil života, mogu se naći u ozbiljnoj zdravstvenoj dilemu. Vrijeme je da 'razbijemo' neke od njih.

Je li važniji kvalitetan san ili dobra tjelovježba?
Dakako, važno je i jedno i drugo. No ako ste imali lošu noć, a planirali ste jutarnju tjelovježbu, radije ostanite spavati jer je kvalitetan san ipak osnova za dobro zdravlje. Vježbati možete i kasnije.

Je li bolje navečer nešto pojesti ili leći u krevet gladan?

Naravno da nije dobro kasno jesti, ali nije dobro ni ići spavati gladan. Ako već ne možete izdržati, pojedite neke zdrave grickalice poput jedne manje mrkve ili jedne jabuke. Važno je samo da smirite crijeva i želudac pa da možete zaspati.

Je li bolje jesti peciva za doručak ili ga je bolje preskočiti kad je takva ponuda?

Bolje ga je u svakom slučaju preskočiti kada u ponudi jedino imate peciva ili bilo koje druge pekarske proizvode. Takve namirnice nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost i organizmu čine više štete nego koristi. Za doručak je najzdravije konzumirati cjelovite žitarice s voćem.



Je li 'guglanje' simptoma dobra ili loša ideja?

Zapravo, 'guglanje' simptoma nije loša ideja, ali samo u razumnim granicama. Ne zaboravite da Google nije liječnik i ne može postaviti jasnu dijagnozu, ali vas donekle može informirati i usmjeriti na daljnje korake. Dakle, Google ne zamjenjuje liječnika, ali smijete ga koristiti kao priručnik. Ako ste hipohondar, bježite od 'guglanja' simptoma koliko vas noge nose, jer ćete si napraviti više štete nego koristi.

Je li zaista bolje otići u krevet pomiren s partnericom ili se smije otići na spavanje i posvađan?
Mnogi stručnjaci savjetuju ljudima da ne idu na spavanje ako se nisu pomirili s partnerom ili partnericom. No teško je pomiriti se ako ste umorni i razdražljivi. To znači da u nekim situacijama nije loše otići na spavanje posvađan, jer noć daje svojevrstan odmak. Ujutro se pak budite odmorni i spremniji za komunikaciju i oprost.

Koje je obaveze bolje prije rješavati – jednostavnije ili kompliciranije?

Ako ste pod velikim stresom, obavezno krenite rješavati jednostavnije zadatke. Kad ih uspješno riješite, to će vam poslužiti kao motivacija za rješavanje složenijih stvari, jer ćete više vjerovati u svoje sposobnosti. Ako pak niste pod stresom, možete započeti i s kompliciranijim stvarima pa ćete ih se prije riješiti.