RAZLIČITI STAVOVI

Je li gora emocionalna ili seksualna nevjera?

28.04.2014 u 09:02

Bionic
Reading

Koja vrsta prevare je gora - emocionalna ili seksualna? Ovisi koga pitate, naime novo istraživanje otkrilo je kako muškarci i žene maju vrlo različite stavove po pitanju nevjere

Novom studijom objavljenom u časopisu Evolutionary Psychology znanstvenici su željeli otkriti kako se muškarci, a kako žene osjećaju po pitanju dvije vrste nevjere, emocionalne i seksualne.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kansas obuhvatili su 238 muškaraca i 239 žena te ih zamolili da ispune ankete o različitim temama, uključujući i pitanja o vezama i prevarama. Jedno od navedenih pitanja glasilo je: 'Što bi vas više uznemirilo – zamišljanje kako vaš partner uživa u strastvenom seksu s drugom osobom ili zamišljanje kako je vaš partner razvio snažnu emocionalnu vezu s drugom osobom?'

Nakon analize rezultata, znanstvenici su došli do jasnog zaključka: muškarce u većoj mjeri uznemiruje seksualna nevjera nego ona emocionalna, dok, kako pokazuju rezultati, kod žena vrijedi posve suprotno, njih jače pogađa emocionalna nevjera.

Svrha istraživanja u početku je bila utvrditi koji čimbenici, poput privrženosti, povjerenja, navika u odnosima, utječu na stav o obje vrste nevjere. Međutim, znanstvenici su u konačnici utvrdili kako jedinu ključu ulogu igra spol, pa tako muškarce u većoj mjeri pogađa seksualna nevjera, a žene emocionalna prevara.