U PRODAJI 2014.

Izvolite, vaš leteći automobil je ovdje

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 03.04.2012 14:16
  • Objavljeno 03.04.2012 u 12:12
ph-pav1

ph-pav1

Izvor: Promo fotografije / Autor: pal-v

Ako ste ikad sanjali o tome da posjedujete vlastiti leteći automobil, krajnje je vrijeme da počnete štedjeti jer bi isti, uz malo sreće, trebali biti dostupni već za dvije godine
pal-v

pal-v

Izvor: Promo fotografije / Autor: pal-v

Zasad nismo sigurni koliko će novca biti potrebno, no sudeći prema naizgled jednostavnoj tehnologiji - ne mnogo više no što je potrebno za kakav automobil luksuznije klase. Upoznajte PAL-V, prototip nizozemskog proizvođača koji bi mogao napraviti pravu revoluciju u osobnom transportu.

Za razliku od dosadašnjih prijedloga, PAL-V se ne koristi nepraktičnim dijelovima koje je potrebno postavljati, uklanjati, ili tegliti u prikolici, već se sva potrebna mehanizacija u tren oka stapa s ostatkom karoserije. Također mu za uzlijetanje ne treba ni pista. 165 metara asfalta ili pak livade sasvim mu je dovoljno da se vine u nebesa, a za slijetanje mu je potrebno još manje.

Štoviše, obzirom na to da se ne koristi motoriziranom elisom, premda nalikuje helikopteru, već autogyrom za čiju je rotaciju potreban uzgon, PAL-V je potpuno bezopasan čak i u situacijama kad mu usred leta nestane goriva. Doduše, poželjno je u takvim situacijama imati pristupačnu površinu za slijetanje.

Kad smo već kod autonomije, ona s jednim spremnikom iznosi između 350 i 500 kilometara u zraku, odnosno čak 1.200 kilometara na kopnu. PAL-V pritom nije spor. Postiže 190 km/h na cesti i u zraku, a zahvaljujući sofisticiranoj elektronici vozi se sportski poput motocikla.

Ovladavanje kontrolama i dobivanje potrebnih dozvola navodno ne bi trebalo trajati duže od 30 sati, a američki i europski zakonodavci već su neko vrijeme u procesu razvijanja programa digitalnih autocesta koje bi daleko ispod visine zrakoplovnog prometa osigurale sigurne koridore kojima bi se navigiralo pomoću GPS-a.

Što je najbolje, PAL-V zadovoljava svu postojeću legislativu zračnog i cestovnog prometa, a sve što mu stoji na putu do komercijalizacije jest manjak kapitala. Nekako nam se čini, a možda se i samo nadamo, da ovaj put to neće biti problem.

Pitanje je samo - želite li dijeliti nebo s vozačima koje svakodnevno susrećete u prometu?


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi