ZAUSTAVITE STARENJE

Izgledaju li i vaša stopala ovako?

15.01.2014 u 09:14

Bionic
Reading

Koliko pozornosti posvećujete svojim stopalima? Nemojte zaboraviti da ona brzo stare, ali taj proces možete usporiti

Mnogi ljudi brinu se zbog starenja i bora koje će im nastati na licu, ali treba obratiti pozornost i na stopala koja također stare. Evo što možete učiniti da usporite taj proces i zadržite stopala dugo mladima, lijepima i zdravima.

Ravna stopala
S godinama stopala se produljuju i proširuju, a zbog čitavog niza uzroka luk se spušta i stopala postaju ravna što nije ni ugodno, a ni lijepo. Naprotiv, ravna stopala mogu uzrokovati bol pa bi, prema savjetu stručnjaka, bilo dobro da izbjegavate hodati bosi. Nabavite si i kvalitetne uloške za obuću, a ne bi bilo loše ni da se posavjetujete s liječnikom koji će vam dati stručne upute za daljnje djelovanje.

Ispucane pete
S godinama stopala postaju suha, a to se najviše vidi na području peta. Ako se ne budete brinuli, pukotine će biti sve veće i dublje. Obavezno stavljajte hidratantnu kremu na njih i to redovito, a barem jednom mjesečno napravite pedikuru uz pomoć koje se uklanja ispucana koža s peta.

Zadebljani nokti
S godinama se na noktima također događaju velike promjene – od raznih gljivica do zadebljanja i pucanja. Osim toga, nokti sve sporije rastu i vrlo često rastu krivo pa dolazi i do urastanja. Sve su to znakovi da posebno morate paziti na nokte. Nanosite kvalitetne kreme, a ako možete, brigu o svojim noktima prepustite stručnjacima. Ako vam je to prevelik izdatak, sami napravite pedikuru, a najvažnije je da nokte navlažite u toploj vodi kako biste ih omekšali i kako biste lakše mogli postupati s njima.

Čirevi na stopalima
Budući da ljudska stopala puno toga prođu tijekom života, s godinama loše odnošenje prema njima dolazi na naplatu. Pa se tako, među ostalim, javljaju i čirevi. Oni prije svega nastaju zbog loše cirkulacije, ali mogu postojati i drugi uzročnici. Čireve treba rješavati što prije, ali nije dobro da to činite sami pa se svakako najprije konzultirajte sa stručnjacima.

Sušenje stopala
Masnoća ispod kože stopala s godinama nestaje. Uloga je te masnoće da štiti stopala. Kako razina te masnoće postaje manja, tako se sve češće javlja bol u nogama, posebno ako dugotrajno stojite. Sve to može dovesti i do problema s kostima i tetivama. Iako ne možete spriječiti nestanak masti, možete paziti da nosite udobnu odjeću i kvalitetne uloške. Dobro je izbjegavati visoke štikle koje samo pogoršavaju situaciju.