KORISNI SAVJETI

Izbjegnite turističke zamke

16.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Gotovo svaka poznata turistička atrakcija prilika je lokalnim trgovcima da od naivnih turista izvuku što više novca. Stoga je malo ljubitelja putovanja koji nisu upali u tzv. turističke zamke, kao što su preskupi, loši suveniri i bezukusna hrana koju mogu kušati bilo gdje na svijetu

Nikako ne želimo reći da znamenitosti treba izbjegavati. Uz pomoć nekoliko korisnih savjeta možete osjetiti sa sve okuse i mirise mjesta koje ste dugo planirali vidjeti.

Ponekad samo stotinjak metara od turističke gužve, nesnosne buke i obilja bezličnih suvenira, možete pronaći izvorni doživljaj ili uspomenu koju ćete platiti i nekoliko puta jeftinije.

Stručnjaci tvrde da nije uvijek rješenje u izbjegavanju turističkih zamki, nego u njihovom zaobilaženju. Umjesto najfrekventijom ulicom, do omiljene znamenitosti možete doći i sporednim putem koji nije na trasi turističkih vodiča ili u blizini pronaći slično mjesto još nepoznato većini posjetitelja.

Uobičajena dnevna špica na Times Squareu

Ponekad je gužvu i nasrtljivost lokalnih trgovaca ipak nemoguće izbjeći, pa se s tom situacijom najbolje unaprijed pomiriti i doživjeti je kao još jednu sličicu svojeg turističkog albuma.

Eiffelov toranj

Svjetski globetrotteri tvrde da nećete propustiti ništa ako se zbog velike gužve ne popnete na Eiffelov toranj. Nakon višesatnog stajanja u redu, kada se nađete na vrhu tornja pogled na Pariz je uistinu prekrasan, ali je zato pogled na željeznu konstrukciju s vrha razočaravajući. Više ćete uživati na mirnom mjestu pored Seine, promatrajući zalazak sunca uz kavu i topli croissant.

Piramide u Egiptu

Za obilazak piramida najvažnije je dobro odabrati vrijeme posjeta, odnosno izbjeći sezonske turističke navale. Ako niste u mogućnosti putovati van sezone, iskusni putnici preporučuju izlet desnom stranom Nila do Doline kraljeva, gdje se još uvijek otkrivaju nove grobnice i arheološki spomenici. Brodske ture Nilom također privlače mnoge turiste, ali znatno manje nego što ih prođe kroz mjesta najpoznatijih piramida u Gizi.

Talijanske znamenitosti

Poznata mjesta s talijanskih razglednica, poput rimske Fontane di Trevi ili glavnog venecijanskog trga San Marco, nezaobilazna su. No, pritom se tamo ne treba previše dugo zadržavati ili se odlučiti na ručak, čak ni kavu. Cijene su astronomske, a hrana vas neće oduševiti. Biti ćete zadovoljniji ako umjesto toga sjednete u nekoj od obližnjih ulica ili se na skromnijem trgu opustite uz čašu vina. S turistima se samo zbog fotografija ne treba gurati ni oko Kosog tornja u Pisi; umjesto toga pravi ugođaj tog renesansnog toskanskog grada možete osjetiti u 500 godina starom botaničkom vrtu ili katedrali iz čijeg dvorišta također puca pogled na toranj.

Times Square, New York

Svake godine tim trgom prođe više od 35 milijuna turista u želji da osjete ritam grada koji nikada ne spava. No, da biste uživali u njegovim poznatim galerijama, raznovrsnim dućanima, muzejima i ostalim urbanim čarima morate imati jake laktove kako biste se što lakše probijali kroz gužvu. Mnogo manje poznate, ali jednako privlačne znamenitosti nalaze se tek nešto dalje, u Central parku. Dio parka poznat kao Strawberry Fields u znaku je uspomene na Johna Lennona, kao i mozaik Imagine, koji je najbolje posjetiti na dan Lennonova rođenja, 9. listopada, ili 8. prosinca kada je u New Yorku ubijen.

Prekrasni, ali prenapučeni Mykonos
Mykonos, Grčka

Baš poput antičkih bogova, mnogi turisti na taj mediteranski otok dolaze kako bi uživali u odmoru i zabavi. Želite li izbjeći gužve u noćnim klubovima ili na plažama prepunima ljubiteljima vodenih sportova, bolje je odsjesti na obližnjem Delosu koji je gotovo prazan. Posjećuju ga rijetki znatiželjnici i strastveni arheolozi, budući da se taj otok doživljava svetim jer se tamo nalazi nekoliko drevni hramova i drugih spomenika prošlih vremena.

Sultanahmet, Istanbul

Zbog mnogoljudnosti grada, ali i brojnih posjetitelja, Sultanahmet je odredište koje gotovo uvijek vrvi životom. Povijesni centar s najpoznatijim istanbulskim džamijama i arheološkim spomenici poput drevnog carigradskog hipodroma podrazumijeva raznoliku turističku ponudu koja je potisnula bit pravog i živog Istanbula, koji je šteta ne upoznati. Upravo takav doživljaj još uvijek se može pronaći u naselju Uskudar, s azijske strane Bospora. Posjetite li ga prije poznatih dijelova grada, velika je šansa da će vam u daljnjem razgledavanju društvo pratiti susretljivi i gostoljubivi lokalci.

Piccadily Circus

Nadajući se zabavi vrijednoj njegova imena, turisti tumaraju Piccadily Circusom tražeći svoju dozu nezaboravnog provoda, jer upravo su tamo smješteni brojni klubovi, restorani, pubovi, kazališta i trgovački centri. Iako je i dalje poznato okupljalište, posjetitelji se bolje mogu zabaviti na drugim mjestima, kao što je, primjerice, obližnji Leicester Square, koji predstavlja mješavinu različitih utjecaja i autentičnog Londona te početnu točku za obilazak poznatih gradskih kazališta.