NISSAN

Inovativna šumska klima protiv napetosti u vožnji

27.07.2009 u 10:29

Bionic
Reading

Spuštanje prozora u vožnji da bi se došlo do malo svježeg zraka uskoro neće biti nužno, pokušavaju nas uvjeriti u Nissanu. Japanski proizvođač, naime, priprema inovativno rješenje za svoje klimatizacijske uređaje koje naziva 'Forest AC', ili u slobodnom prijevodu – šumska klima

Riječ je o sustavu koji, osim kontrole temperature i pročišćavanja zraka, nadzire vlažnost, pa čak i aromu zraka te druge ambijentalne faktore koji utječu na subjektivni doživljaj vožnje. Zapravo, u Nissanu tvrde da je njihov 'Forest AC' prvi sustav tog tipa razvijen da bi vožnju učinio ugodnijom kroz mentalnu aktivnost putnika.

Prema istraživanjima koja su Nissanovi inženjeri proveli, šumske arome poput mirisa drva i lišća, uz imitaciju povjetarca iz ventilacijskog sustava, najbolje utječu na vozača da bude oprezan i usredotočen na vožnju, a da pritom nema nuspojave  poput stresa i napetosti.

Sustav će premijerno debitirati na Nissanovu modelu Fuga koji bi na tokijskom autosalonu trebao biti predstavljen iduće godine, no Japanci ga vrlo brzo planiraju proširiti na čitavu gamu svojih vozila.