USPJEH DEANA SKIRE

Hrvatski dizajner nagrađen u Londonu i Veneciji

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 26.10.2015 10:35
  • Objavljeno 26.10.2015 u 09:51

Nagrade za lošinjske Meduze i Trick Deana Skire

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvoje Serdar

Dean Skira u konkurenciji sa Zahom Hadid osvojio je nagradu Blueprint za svjetiljku 'Trick' u Londonu, a lošinjske 'Meduze', Skirina podvodna svjetlosna instalacija u uvali Čikat proglašene najboljim LED proizvodom godine u Veneciji

Prošlogodišnjim uspješnim projektima višestruko nagrađivanog dizajnera rasvjete Deana Skire, autora projekata impozantnih pulskih ' Svjetlećih divova', rovinjske skulpturalne svjetlosne instalacije stabla 'Turnina', svjetiljke 'Trick' i luksuznog hotela Bellevue u Malom Lošinju, pridružio se nedavno realiziran projekt svjetlećih lošinjskih 'Meduza'.

Uvala Čikat, osim po prirodnim ljepotama, postala je prepoznatljiva po meduzama i raskošnim stupovima portalima visine 10 metara iz kojih izlaze svjetleće linije proizvoljnim uzorkom u šetnicu prema hotelima i u pod prema moru gdje se pretvaraju u podvodne korijene nalik na morske struje koje kulminiraju s 14 svjetlećih klobuka i 200 svjetlećih krakova. Istraživanje i razvoj ovih neobičnih proizvoda bazirano je na ideji inspiriranoj prirodom, a cjelokupnu instalaciju osmislio je i realizirao Dean Skira sa svojim timom dizajnera i inženjera. Proizvodnja je trajala šest mjeseci, a montaža je završena unutar dva mjeseca u suradnji s izvođačima elektroinstalacija i profesionalnim roniocima. Osim ovog posebno dizajniranog projekta rasvjete revitaliziranog dijela šetnice Čikat, o čemu je pisao i prestižni londonski časopis Lighting, u aktualnom investicijskom ciklusu hotelijerske grupacije Jadranka hoteli, osvijetljeni su i boutique hotel Alhambra, Vila Hortensia te Aquapark Čikat.

U međunarodnoj konkurenciji 'Meduze' su u Veneciji osvojile prvu nagradu za LED proizvod godine. Nagradu Codega treću godinu zaredom dodjeljuje organizator sajma Illuminotronica i talijansko udruženje za elektroniku (ASSODEL). Podsjetimo, Dean Skira prije dvije godine osvojio je njihovu inauguracijsku nagradu za najboljeg dizajnera rasvjete projektom rasvjete poliklinike Rident u Poreču.

''Meduze' su jedan od ambicioznijih i rizičnijih pothvata u kategoriji svjetlosnih instalacija koje smo dosad realizirali s gledišta inženjerskih zahtjeva koje je trebalo zadovoljiti s obzirom na tehnička ograničenja i klimatske uvjete kojima je instalacija izložena. Veliko je priznanje dobiti nagradu za najbolji proizvod godine, nakon svih strepnji i izazova koje smo savladali prije nego smo ih prvi put upalili', kaže Dean Skira, autor projekta, odnedavno i jedini predstavnik Hrvatske s profesionalnim članstvom u Međunarodnom udruženju dizajnera rasvjete IALD. Prilično radikalna ideja izazivala je u početku oprečna mišljenja, međutim uz podršku investitora i projektnog tima, prekrasna lošinjska uvala dobila je atraktivan sadržaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i čiji će neobičan vizualni doživljaj u posjetiteljima izazvati reakciju te im ostati u sjećanju.

U lošinjsku šetnicu i boutique hotel Alhambra ugrađeni su i Skirini 'Trickovi', svjetiljke koje su inovativnošću i svjetlosnim efektima promijenile svijet rasvjete te uvele pojam grafičkog osvjetljenja. Osvojivši sve najznačajnije nagrade za produkt dizajn i inovativnost, u Londonu je svjetiljka nagrađena u kategoriji dizajna inovativnog proizvoda prestižnom nagradom Blueprint za arhitekturu i dizajn koju dodjeljuje DesignCourial i časopis Blueprint u šest kategorija, a među pobjednicima su imena poput Odile Decq i Konstantina Grcica. Dean Skira svojim je revolucionarnim dizajnom pobijedio u oštroj konkurenciji s Jasonom Brugesom, jednim od vodećih dizajnera svjetlosnih instalacija te planetarno poznatom arhitekticom Zahom Hadid

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!